Papa u Angelusu: Spasenje koje Bog nudi u Kristu je za sve ljude koji su mu blizu ili daleko

Ako činimo kao mudraci, iskusit ćemo radost koju nećemo moći zadržati za sebe

Isus se rodio i objavljuje se svijetu kao „dar za sve“; svjetlo i obećanje spasenja. To je smisao današnje svetkovine Bogojavljenja – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Trebamo biti obnovljeni tim svjetlom i prihvatiti ga kao što su učinili mudraci otvorena srca za novost. Nakon toga naša će radost biti takva da je nećemo moći zadržati za sebe – istaknuo je Papa.

Današnja nas liturgija ohrabruje da dopustimo kako bi nas obuzelo svjetlo Betlehema – rekao je Sveti Otac i upozorio – Ne smijemo se zaustaviti na izvanjskim znakovima događaja, nego krenuti od njih i ići u novost života svojim putom kao ljudi i vjernici. Herod i pismoznanci u Jeruzalemu predstavljaju one koji se boje Isusova dolaska i zatvaraju srca braći u potrebi. Herod se boji da će izgubiti vlast i ne misli na istinsko dobro ljudi, nego na vlastito. Pismoznanci i glavari naroda boje se jer ne znaju gledati dalje od svoje sigurnosti i ne prihvaćaju novost koja je u Isusu.

Međutim, mudraci dopuštaju da ih vodi zvijezda, prelaze dug i rizičan put kako bi upoznali istinu o Mesiji – rekao je papa Franjo i naglasio – Ustrajni na putu i velikodušni pred Gospodinom otvoreni su za novost koja najviše iznenađuje u povijesti, za Boga koji je postao čovjekom. Zatim, vraćajući se u svoju zemlju mijenjaju put, jer svaki čovjek kada susretne Isusa, mijenja put i vraća se životu obnovljen.

Spasenje koje Bog nudi u Kristu je za sve ljude koji su mu blizu ili daleko – rekao je Papa i napomenuo – Nije moguće posjedovati dijete Isusa. On je dar za sve, pa i za nas. Dopustimo u svojem srcu da nas osvijetli Isusovo svjetlo koje dolazi iz Betlehema. Ne dopustimo strahovima da nam zatvore srce, nego budimo hrabri otvoriti se tom blagom i pažljivom svjetlu. Ako tako činimo, kao mudraci iskusit ćemo najveću radost koju nećemo moći zadržati za sebe.

Nakon podnevne molitve Papa je uputio apel europskim vođama kako bi iskazali konkretnu solidarnost prema 49 migranata koji još uvijek na dva broda čekaju u koju će se mediteransku luku moći iskrcati. Zatim je srdačno i bratski čestitao Istočnim Crkvama, katoličkim i pravoslavnim koje slijede Julijanski kalendar i koji sutra slave Božić. Podsjećajući još na današnji Misionarski dan mladih, na kraju Sveti Otac ih je pozvao da budu Isusovi „atletičari“, te pozdravio sve prisutne.

Označeno u