Papa u Angelusu: U ovoj korizmi i mi uziđimo na goru s Isusom! Kako? Molitvom.

Kristovo preobraženje pokazuje nam kršćansku perspektivu patnje

Kristovo preobraženje pokazuje nam kršćansku perspektivu patnje – rekao je papa Franjo danas na Trgu svetoga Petra, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja osvrćući se na događaj preobraženja u kojem Isus daje učenicima Petru, Jakovu i Ivanu predokus slave uskrsnuća, dio neba na zemlji. Evanđelist nam Luka pokazuje Isusa koji se preobrazio na gori koja je mjesto svjetla (Lk 9,28-36), očaravajući simbol jedinstvenog iskustva koje je bilo pridržano samo za tri učenika – rekao je Papa i istaknuo – Uziđoše na goru s Učiteljem, vidjeli su ga kako uranja u molitvu i kako mu se u određenom trenutku „izgled lica izmijeni“ (Lk 9,29).

Svakodnevno su bili navikli vidjeti ga u jednostavnom izgledu Njegove ljudskosti, te su pred tim novim sjajem koji je obavijao cijelu Njegovu osobu, ostali zadivljeni – rekao je Sveti Otac i podsjetio – Uz Isusa pojavili su se Mojsije i Ilija koji su s Njim razgovarali o Njegovom sljedećem „izlasku“, to jest o Njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. To je navještaj muke. Tada je Petar uskliknuo: „Učitelju, dobro nam je ovdje biti!“ (Lk 9,33). Želio je da taj trenutak milosti nikada ne prestane.

Preobraženje se dogodilo u vrlo preciznom trenutku Kristova poslanja, to jest nakon što je povjerio učenicima da mora „mnogo trpjeti, biti ubijen i treći dan uskrsnuti“ (Lk 9,21) – rekao je papa Franjo i nastavio – Isus je znao da oni ne prihvaćaju tu stvarnost Njegovog križa i smrti, te ih je stoga, želio pripremiti da mogu podnijeti sablazan muke i smrti na križu kako bi znali da je to put kojim će Otac nebeski dovesti u slavu svojeg Sina, uskrisivši ga od mrtvih. To će biti također put učenika. Nitko ne može doći u život vječni ako ne slijedi Isusa, noseći svoj križ u ovozemaljskom životu.

Dakle, Kristovo preobraženje pokazuje nam kršćansku perspektivu patnje – rekao je Papa i objasnio – Ona je nužan, ali prolazan put. Cilj na koji smo pozvani blistav je kao lice preobraženoga Krista. U Njemu je spasenje, blaženstvo, svjetlo, ljubav Božja bez granica. Pokazujući svoju slavu, Isus nam jamči da križ, kušnje, poteškoće u kojima se borimo, imaju rješenje i trebaju biti nadvladane u Njegovoj muci i uskrsnuću. Zato u ovoj korizmi i mi uziđimo na goru s Isusom! Kako? Molitvom.

Uziđimo na goru tihom molitvom, molitvom srca, tražeći uvijek Gospodina – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Ostanimo nekoliko trenutaka prebirući te misli, svaki dan malo, upravimo nutarnji pogled na Njegovo lice i dopustimo da nas Njegovo svjetlo prožme i zrači u našem životu. Naime, evanđelist Luka ističe činjenicu da se Isus preobrazio „dok se molio“ (Lk 9,29). Uronio je u povjerljiv razgovor s Ocem u kojem su odjekivali zakon i proroci, Mojsije i Ilija, i dok je prianjao cijelim svojim bićem uz spasenjsku volju Očevu, uključujući križ. Slava ga je Božja zasjenila pojavivši se i na vani.

Molitva u Kristu i u Duhu Svetom preobražava osobu iznutra i može prosvijetliti druge i svijet koji nas okružuje. Koliko smo puta susreli osobe koje sjaje, kojima sjaji svjetlo iz očiju, koje imaju pogled pun svjetla i koje mole. Molitva nas prosvjetljava svjetlom Duha Svetoga. Radosno nastavimo naše korizmeno putovanje. Dajmo prostora molitvi i riječi Božjoj koju nam ovih dana u izobilju nudi liturgija. Neka nas Blažena Djevica Marija nauči biti s Isusom, pa i onda kada ne razumijemo i ne shvaćamo Njegove putove, jer samo s Njim ostajući, vidjet ćemo Njegovu slavu – zaključio je papa Franjo.

Označeno u