Papa u Angelusu: Umjesto da sudimo druge, moramo ispitati sebe

Pažljiviji prema istinskom dobru, ljepoti i istini, ne gledajući na ime i podrijetlo onoga koji ih čini

Isus nas poziva da ne razmišljamo u kategorijama samodostatnosti – rekao je papa Franjo danas na Trgu svetoga Petra u Vatikanu prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, i istaknuo – U današnjem evanđelju (Mk 9,38-43,45,47-48) Isus poučava svoje učenike koji su vidjeli da je jedan čovjek, koji nije pripadao njihovoj skupini, istjerivao zloduhe u Isusovo ime, pa su mu to htjeli zabraniti.

Ivan apostol za to je revno tražio Učiteljevu potporu – rekao je Sveti Otac i naglasio – No, Isus je odgovorio suprotno: „Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je“ (Mk 9,39-40). Učenici su zatvoreni pred događajem koji ne ulazi u njihov sklop razmišljanja; pred dobrom koje je učinila osoba koja ne pripada njihovoj skupini. Međutim, Isus je potpuno otvoren slobodi Duha Svetoga koji u svom djelovanju nije ograničen, te odgaja svoje učenike i nas za nutarnju slobodu.

Ponašanje Isusovih učenika je ljudsko i uobičajeno, te ga možemo naći u kršćanskim zajednicama svih vremena, vjerojatno i u sebi samima – rekao je papa Franjo i nastavio – U dobroj vjeri, zanosno želimo zaštititi neko istinsko iskustvo, štiteći utemeljitelja ili vođu od lažnih sljedbenika. No, u isto vrijeme bojimo se konkurencije da će nam netko oteti nove sljedbenike. Taj strah je loš, jer ne možemo prihvatiti dobro koji drugi čine. Reći: Taj nije dobar, jer „nije od naših“, to je oblik samodostatnosti. Dapače, tu je korijen prozelitizma, a Crkva ne raste zbog prozelitizma, nego zbog privlačnosti i svjedočenja, govorio je papa Benedikt.

Velika sloboda kojom nam se Bog daruje izazov je i poticaj za promjenu našega ponašanja i odnosa – rekao je Papa i napomenuo – Isus nas danas poziva da ne razmišljamo prema kategorijama "prijatelj-neprijatelj", "mi-oni", "tko je unutra - tko je vani", nego da otvorimo srce kako bismo Njegovu prisutnost i djelovanje mogli prepoznati i u neobičnim i nepredvidljivim prilikama, te u osobama koje ne pripadaju našem krugu.

Radi se o tome da budemo pažljiviji prema istinskom dobru, ljepoti i istini, ne gledajući na ime i podrijetlo onoga koji ih čini – rekao je Sveti Otac i dodao – Umjesto da sudimo druge, moramo ispitati sebe i bez kompromisa odsjeći sve što može sablazniti najslabije u vjeri.

Neka nam Blažena Djevica Marija, uzor poslušnog prihvaćanja Božjih iznenađenja, pomogne prepoznati Gospodinovu prisutnost otkrivajući ga i u nezamislivim i neuobičajenim prilikama. Neka nas nauči ljubiti svoju zajednicu bez ljubomore i zatvorenosti kako bismo uvijek bili otvoreni bezgraničnom djelovanju Duha Svetoga – zaključio je papa Franjo.

Označeno u