Papa u molitvi Anđeoskoga pozdravljenja: Pozvani smo iskazivati suosjećanje i milosrđe

U svojim razmišljanjima u molitvi Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju, 26. studenoga na svetkovinu Krista Kralja, papa Franjo nas je podsjetio da smo pozvani iskazivati samilost, milosrđe i nježnost, što su kriteriji po kojima će nas suditi Gospodin. Oporavljajući se od simptoma nalik gripi, Papa je predvodio Angelus iz svoje rezidencije Doma svete Marte u Vatikanu

Oporavljajući se od simptoma nalik gripi, papa Franjo predvodio je molitvu Anđeoskoga pozdravljenja iz svoje rezidencije u Domu svete Marte u Vatikanu, umjesto s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači, mjesta gdje inače uobičajeno predvodi nedjeljnu molitvu. Monsinjor Paolo Braida, predstojnik Ureda u Državnom tajništvu, pročitao je Papina razmišljanja prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja i Papine dodatne nakane nakon molitve.

Hodočasnici i posjetitelji koji su se okupili na Trgu svetog Petra sudjelovali su u molitvi Anđeoskoga pozdravljenja putem video ekrana koji je prenosio Papino obraćanje. U subotu je Papa otkazao svoje zakazane dnevne audijencije zbog simptoma nalik gripi. Jučer poslijepodne posjetio je rimsku bolnicu Gemelli radi snimanja pluća koje je dalo negativne rezultate za bilo kakav rizik od plućnih komplikacija.

Svetkovina Krist Kralja

Papa je u svom pripremljenom govoru podsjetio na današnju svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja – posljednju nedjelju liturgijske godine – kada nam Evanđelje govori o Posljednjem sudu, naglašavajući nam da će se ono temeljiti na našoj brizi jednih za druge kroz milosrđe i ljubav.

Nebeski kriteriji nasuprot svjetovnim

Podsjetivši na prikaz opisan u Evanđelju kraljevske dvorane u kojoj Isus sjedi na prijestolju, a svi narodi svijeta okupljeni su pred Njegovim nogama, Papa je rekao kako su blagoslovljeni prikazani prijateljima Kralja. Oni su ti koji su hranili gladne, brinuli se za bolesnike i potrebite, te su posjećivali zatvorenike.

To je u velikoj suprotnosti, primijetio je Papa, ispraznim zemaljskim kriterijima. Kraljevi prijatelji trebali bi biti oni koji su mu dali bogatstva i moć, koji su mu pomogli osvojiti teritorije, pobjeđivati u bitkama, koji su ga učinili velikim među ostalim vladarima ili, možda, „zvijezdom“ s naslovnica ili na društvenim mrežama, a on bi im trebao reći: Hvala vam, jer ste me učinili bogatim i slavnim, onim kojemu se zavidi ili koji drugima ulijeva strah u kosti. To je prema mjerilima svijeta, komentirao je rimski biskup.

Pomagati drugima

Prema Isusovim pak kriterijima, nastavio je Papa, prijatelji su drugi: oni koji su mu služili u najslabijima. To je zato što je Sin Čovječji potpuno drugačiji Kralj, koji siromahe naziva braćom, koji se poistovjećuje s gladnima, žednima, strancima, bolesnima, zatvorenicima, i kaže: što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!

Gospodin, naš Kralj osjetljiv je na problem gladi, na potrebu za domom, bolest i tamnicu, istaknuo je Sveti Otac. Sve su to stvarnosti koje su nažalost uvijek vrlo aktualne, istaknuo je Papa. Naše ulice vrve gladnima, beskućnicima, često slabo odjevenima: susrećemo ih svaki dan. Pa i što se tiče bolesti i zatvora, svi znamo što znači biti bolestan, činiti pogreške i snositi za njih posljedice, naglasio je.

Suosjećanje i milosrđe

Evanđelje naglašava da smo blagoslovljeni ako iskazujemo milosrđe puno ljubavi kroz svoje služenje ljudima kojima je potrebna naša pomoć i društvo, ne ignorirajući ih niti odbijajući, već osiguravajući im hranu, piće, odjeću, sklonište i pratnju, istaknuo je papa Franjo. To su onda Kraljevi prijatelji, budući da se ističu slijedeći Njegov primjer suosjećanjem, milosrđem, nježnošću. Oni oplemenjuju srce i silaze kao ulje na rane onih koji su ranjeni životom, kazao je rimski biskup.

Papa je u svojim promišljanjima preporučio da svatko od nas preispita vlastiti život te koliko prepoznajemo i vjerujemo u središnje mjesto milosrđa, snagu ljubavi, te koliko je milosrđe prijeko potrebno za nas vjernike. Istaknuo je da se zapitamo jesmo li Kraljevi prijatelji, odnosno osjećamo li se osobno uključenim u potrebe napaćenih ljudi koje susrećemo na svom životnom putu.

Neka nam Marija, Kraljica neba i zemlje, pomogne ljubiti Isusa, našega Kralja, u njegovoj najmanjoj braći.

 

Označeno u