Papa: U svijetu podijeljenom sebičnošću, valja dijeliti dar različitosti

Sveti je Otac danas primio u audijenciju sudionike Generalnih kapitula Družbe milosrdne braće i Braće svetoga Gabrijela, povodom visokih obljetnica njihovih utemeljitelja, 250 godina od rođenja sv. Magdalene iz Canosse i 350. obljetnice rođenja sv. Ljudevita Marije Grigniona de Montforta.

Okupljene je podsjetio da su kapituli temeljni sinodski događaji za svaku redovničku zajednicu. Kako je rekao, "kapitulima je, prije svega, povjerena zaštita baštine namjera i projekata koji je Duh nadahnuo utemeljiteljima, i svega dobroga što je iz toga proizišlo, sjećajući se prošlosti sa zahvalnošću, obraćajući pažnju na sadašnjost – u slušanju jedni drugih i čitanju znakova vremena – te gledanja otvorenim srcem i s povjerenjem u budućnost, za osobnu i zajedničku obnovu."

"Sv. Magdalena iz Canosse je hrabra svetica koja je svijetu, ne manje teškom od našega, predložila da 'upozna i uzljubi Isusa koji nije ljubljen – jer nije prepoznat.' Sveta utemeljiteljica pokazuje vam kako se poteškoće prevladavaju: s pogledom usmjerenim na Raspetoga i ruku raširenih prema najmanjima, malenima, siromašnima i bolesnima, kako biste brinuli, odgajali i služili braći s radošću i jednostavnošću", dodao je Sveti Otac.

Obraćajući se okupljenoj Braći sv. Gabrijela, papa Franjo je podsjetio na svete utemeljitelje, Ljudevita Mariju Grignon de Montforta i o. Gabriela Deshayesa: "Vaša obitelj, rođena iz male skupine laičkih suradnika velikog propovjednika, danas broji više od tisuću redovnika, angažiranih u pastoralnoj brizi, ljudskom promicanju i socijalno-edukativnim projektima – osobito za slijepe i gluhe – u trideset i četiri različite zemlje. Kako bi vaša proročka prisutnost ostala živa, odlučili ste razmišljati o temi 'Hrabro slušati i djelovati'."

"Postoje dva stava – slušanje i hrabrost – koji zahtijevaju poniznost i vjeru, a koji dobro odražavaju duh i djelovanje sv. Ljudevita i o. Deshayesa, koji su vam ostavili i dragocjeni triptih kao kompas za vaše odluke: 'Bog jedini', 'Križ' – urezan u srce – i 'Marija'", dodao je Papa.

"Dragi prijatelji, redovnički kapitul je obiteljski događaj, ali i događaj za Crkvu i spasonosni događaj. Zahvaljujem vam za ono što radite i posao koji obavljate svakoga dana na mnogim mjestima i u mnogim različitim uvjetima. Blagoslivljam vas i povjeravam Mariji; i molim vas, nemojte zaboravi moliti za mene. Hvala vam!", zaključio je Sveti Otac.

Označeno u