Papa zabrinut za Amazoniju: "Ta šumska pluća vitalna su za naš planet"

Na molitvi Anđeo Gospodnji 25. kolovoza papa Franjo izrazio je opću zabrinutost za "ogromne požare" koji bijesne širom Amazonije. Sveti Otac je molio da se „uz predanost svih“ vatre „što prije uguše“.

Brazilski državni stručnjaci izvijestili su o gotovo 77.000 požara diljem zemlje do sada u 2019. Broj požara je povećan za 85% u odnosu na isto razdoblje 2018. Više od polovice tih požara dogodilo se u Amazoniji. Brazilske trupe su u subotu raspoređene u Amazoniji kako bi se borile protiv požara. Predsjednik Jair Bolsonaro pokušao je ublažiti globalnu zabrinutost rekavši da su prethodno raskrčena područja izgorjela i da je netaknuta prašuma pošteđena. Otprilike 44.000 vojnika bit će na raspolaganju za “neviđene” operacije za gašenje požara, a snage kreću u šest brazilskih država koje su zatražile saveznu pomoć, rekao je ministar obrane Fernando Azevedo, a prenosi Vatican News.

Brazilske vojne operacije uslijedile su nakon široke kritike Bolsonarovog postupanja sa situacijom. U petak je predsjednik ovlastio oružane snage za gašenje požara rekavši da je predan tome da zaštiti amazonsku regiju.

Veliki broj požara u Amazoniji potaknuo je protuvladine prosvjede, ali i međunarodni odjek. U izjavi objavljenoj prošlog tjedna, biskupi Latinske Amerike i Kariba (CELAM) izražavaju duboku zabrinutost zbog destruktivnih požara koji pale svjetske šume.

Biskupi su pozvali vlade amazonskih zemalja, UN i međunarodnu zajednicu da pomognu “spasiti pluća svijeta.”

Citirajući homiliju pape Franje, biskupi su pozvali sve koji su na odgovornim pozicijama da budu “čuvari stvorenoga, Božjeg dizajna upisanog u prirodu, čuvara drugoga, okoliša” i da “ne dopuste da znakovi uništenja i smrti prate put ovoga u našem svijetu ” jer, kako kažu, “ako Amazonija pati, svijet pati”.

Označeno u