Papin Angelus: Učimo iz Božje ljubavi prema nama

Papa Franjo je u nedjelju, 29. listopada s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu svetoga Petra

Sveti Otac se u nedjeljnoj molitvi Anđeo Gospodnji osvrnuo na veliku zapovijed koja je središnji dio današnjeg evanđelja.

Upitan koja je od zapovijedi najveća, Isus odgovara: Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim, te bližnjega svoga kao samoga sebe.

Papa se usredotočio na dva elementa iz tog odlomka: prvo, činjenicu da se na prvom mjestu spominje ljubav prema Bogu i, drugo, impliciranu vezu između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu.

Učiti voljeti

Činjenica da je ljubav prema Gospodinu na prvom mjestu, naglasio je Papa, podsjeća nas da nam Bog uvijek prethodi, da nas očekuje svojom beskrajnom nježnošću.

Tako, rekao je, kao što djeca uče voljeti kroz ljubav koju roditelji imaju prema njima, tako i mi možemo naučiti voljeti kroz Božju ljubav prema nama.

To je, rekao je Papa, ono na što sveti Pavao misli kada piše da Kristova ljubav posjeduje snagu koja tjera prema ljubavi.

Postajemo istinski sposobni ljubiti, istaknuo je Sveti Otac, samo susretom s njim, prepuštanjem Njegovoj ljubavi. Dakle, nemojmo se opirati: svaki dan otvarajmo svoja srca Gospodinu.

Odraz Božje ljubavi

Drugi aspekt zapovijedi o kojem je razmišljao Papa je veza između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu.

Ljubeći svoju braću i sestre, nastavio je, mi odražavamo Očevu ljubav poput zrcala. Odražavati Božju ljubav, to je poanta – ljubiti Njega koga ne vidimo kroz brata ili sestre koje vidimo.

Kako možemo toliko voljeti? Poduzimanjem prvog koraka, predložio je Papa, kao što Bog čini s nama. Ponekad, dodao je, nije lako napraviti prvi korak, zaboraviti stvari, ali učinimo to.

Zaključak

Zaključno, papa Franjo je okupljenim vjernicima na Trgu svetoga Petra ostavio nekoliko pitanja za osobnu meditaciju.

Upitajmo se, rekao je, jesmo li zahvalni Gospodinu što nas voli? Osjećamo li Božju ljubav? Pokušavamo li odražavati Njegovu ljubav? Nastojimo li voljeti svoju braću i sestre?

Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne živjeti veliku zapovijed ljubavi u svakodnevnom životu: ljubiti i dopustiti da nas Bog voli, rekao je na kraju papa Franjo.

Označeno u