Papina molitvena nakana za prosinac posvećena osobama s invaliditetom

Objavljena je Papina molitvena nakana za prosinac 2023. U videoporuci poziva sve neka mole za osobe s invaliditetom kako bi bile u središtu pažnje naših društava, piše Vatican News.

„Molimo za osobe s invaliditetom kako bi bile u središtu pažnje naših društava te da institucije ponude uključive programe koji pospješuju njihovo aktivno sudjelovanje”, poziva papa Franjo u videoporuci koju je izradila Papina svjetska molitvena mreža.

Osobe s invaliditetom, kaže nadalje Papa, su „među najosjetljivijima među nama”, dodajući kako „neki od njih trpe odbacivanje, ukorijenjeno ili u neznanju ili u predrasudama, što ih onda marginalizira”.

Papa Franjo je stoga pozvao civilne institucije da pokrenu projekte koji će omogućiti „pristup obrazovanju, zapošljavanju i mjestima gdje mogu izraziti svoju kreativnost”.

Uz uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, Papa je rekao da ih treba pratiti velikodušnim srcem. „To znači malo promijeniti naš mentalitet i otvoriti se sposobnostima i talentima ovih ljudi koji su na drugačiji način sposobni, kako u društvu tako i u životu Crkve”, rekao je.

Papa je također pozvao mjesne crkve da rade na povećanom pristupu i uključivanju osoba s invaliditetom da budu sastavni članovi župnog života. „Stvaranje potpuno pristupačne župe ne znači samo uklanjanje fizičkih prepreka”, rekao je. „To također pretpostavlja da prestanemo govoriti o ‘njima’ i počnemo govoriti o ‘nama’”, prenosi Vatican News.

Označeno u