Papini apeli za Nikaragvu, Siriju, Etiopiju i Eritreju

Papa Franjo ne umara se pozivati na mir

Papa Franjo ne umara se pozivati na mir i moliti kako bi on bio konkretna i trajna stvarnost. Danas, nakon podnevne marijanske molitve, učinio je to s nekoliko snažnih apela koje je uputio narodima koji proživljavaju političko, društveno i gospodarsko nasilje, ali je i pohvalio sve napore koji su učinjeni u smjeru dijaloga i demokracije.

Obnavljajući svoju molitvu za ljubljeni narod Nikaragve – rekao je Papa i nastavio – želim se pridružiti naporima koje čine biskupi te zemlje i mnoge druge osobe dobre volje, njihovoj ulozi posredovanja i svjedočanstva za nacionalni dijalog na putu demokracije.

U srcu Svetog Oca je i Sirija koja je već nekoliko godina rastrgana nasiljem i ratom, a posljednjih dana potresle su je nove vojne akcije koje nisu poštedjele civilno stanovništvo koje je prva žrtva sukoba. Situacija u Siriji i dalje je teška osobito u pokrajini Darai, gdje su vojne akcije u zadnjih nekoliko dana pogodile škole i bolnice i prouzročile su tisuće novih izbjeglica – rekao je Papa i naglasio – Zajedno s molitvom ponovo upućujem svoj apel kako bi stanovništvo, koje je već godinama teško iskušavano, bilo pošteđeno daljnjeg trpljenja.

Previše sukoba događa se i na afričkom kontinentu, ali papa Franjo koji je danas prije podnevne molitve potaknuo vjernike da idu putem vjere, istaknuo je dobru vijest koja je došla od Vlada Etiopije i Eritreje da su napokon započeli mirovne pregovore. Usred tolikih sukoba, treba istaknuti da je taj pothvat koji se može nazvati povijesnim i za koji se može reći da je dobar, dobra vijest – rekao je Sveti Otac i na kraju potvrdio – Ovih dana, nakon dvadeset godina, Vlade Etiopije i Eritreje ponovo zajedno razgovaraju o miru. Neka taj susret zapali svjetlo nade za te dvije zemlje na Afričkom rogu, kao i za čitav afrički kontinent.