U urede Rimske kurije samo s propusnicom koja potvrđuje cijepljenje ili preboljenje

Opći dekret, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, proširuje na tijela Svete Stolice ono što je već ustanovljeno uredbom predsjednika Papinskog povjerenstva države Vatikana: uredima Rimske kurije bit će moguć pristup samo s potvrdom koja potvrđuje cijepljenje ili oporavak od SARS-Cov-2.

Od 23. prosinca u urede Rimske kurije mogu ući samo oni koji posjeduju potvrdu o cijepljenju ili oporavku od bolesti SARS-Cov-2. To je utvrđeno novim općim dekretom, koji je potpisao državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, kojim se uspostavljaju nova pravila "uzimajući u obzir postojanost i pogoršanje trenutne zdravstvene situacije i potrebu donošenja adekvatnih mjera za suzbijanje i jamčenje provođenja aktivnosti u sigurnosti".

Novi dekret - koji slijedi raniju uredbu od 16. prosinca u slučaju izvanredne situacije javnog zdravlja (N. CDLXI) predsjednika Papinskog povjerenstva države Vatikan, Fernanda Vérgeza Alzage - odnosi se na svo osoblje Dikasterija, tijela i ureda Rimske kurije i institucija povezanih sa Svetom Stolicom, a proširuje se i na vanjske suradnike, djelatnike vanjskih tvrtki, posjetitelje i korisnike.

Prema zakonu, osoblje bez važeće zelene propusnice (Green Pass), odnosno covid potvrde koja dokazuje isključivo da je osoba cijepljena ili oporavljena od virusa, neće moći pristupiti radnom mjestu i to se ima smatrati neopravdanom odsutnošću, što znači suspenziju plaće za vrijeme odsutnosti. Ostaju pak odbici za socijalno osiguranje i socijalnu skrb, kao i naknada za obitelj. Neopravdano produljenje izostanka s posla imat će posljedice predviđene Općim propisima Rimske kurije.

Za one koji rade u kontaktu s javnošću, od 31. siječnja 2022. priznat će se samo dokumentacija koja dokazuje da je nakon primarnog ciklusa osoba primila i dodatnu dozu cjepiva.

Osim kontrola povjerenih vatikanskoj Žandarmeriji, dekretom se utvrđuje da je svaki ured dužan provjeriti usklađenost sa zahtjevima, uspostaviti operativne postupke za organizaciju ovih provjera i identificirati osobe zadužene za utvrđivanje eventualnih kršenja obaveze. Što se tiče dikasterija, nadležnost u tom pogledu leži na podtajnicima.

Za procjenu elemenata za moguće izuzeće od obveza iz pravilnika nadležno je Državno tajništvo, uz mišljenje Uprave za zdravstvo i higijenu. Načelnik entiteta će potom zahtjeve dostaviti Odjelu za opće poslove.

U dekretu se također navodi da su zadržana sva daljnja ograničenja koja nadležna zdravstvena tijela Vatikana smatraju potrebnima za osobe iz zemalja s visokim rizikom zaraze.

Označeno u