Vatikan: Papa je iznimno tužan zbog seksualnih skandala u Crkvi u Francuskoj

Sveti Otac Franjo izrazio je veliku tugu nakon što je doznao rezultate trogodišnje istrage o žrtvama i počiniteljima seksualnog nasilja u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj, navodi se u priopćenju Vatikana od utorka 5. listopada, a koje prenosi Vatican News i agencija Reuters, javlja IKA

U priopćenju, koje je potpisao ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, nadalje piše da su „žrtve nasilja i njihove rane, prije svega, u mislima pape Franjo“ te im iskazuje „zahvalnost na hrabrosti koju su pokazali, kao i u osudi onoga što su prošli“.

Papa Franjo, također, “izražava žaljenje zbog ove strašne stvarnosti u francuskoj Crkvi”, navodi se dalje u priopćenju, te sve uključene u ove nemile događaje Sveti Otac ovim putem poziva na put otkupljenja.

Podsjetimo, prema izvještaju neovisnog istražnog povjerenstva – objavljenom u utorak 5. listopada nakon opsežne, trogodišnje, istrage seksualnih zločina u mjesnoj katoličkoj Crkvi u Francuskoj u posljednjih 70 godina (točnije, od 1950. godine) – procjenjuje se da je 216.000 djece i adolescenata bilo među žrtvama inkriminiranoga dijela francuskog svećenstva.
„Ako se tome broju pridoda osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, broj žrtava seksualnog nasilja u francuskoj Crkvi penje se na 330.000“, kazao je predsjednik neovisnog istražnog povjerenstva Jean-Marc Sauvé, dodavši da se radilo o „sistemskom zlostavljanju i da su većina žrtava bili dječaci, mnogi od njih u dobi od deset do trinaest godina“.

Inače, neovisno istražno povjerenstvo krajem 2018. godine osnovala je Francuska biskupska konferencija kako bi rasvijetlila slučajeve zlostavljanja i vratila povjerenje javnosti u Katoličku Crkvu.

Također, u utorak 5. listopada osudi ovoga zločina, nakon što su objavljeni rezultati istrage neovisnog povjerenstva, priključila se i Francuska biskupska konferencija (CEF).

Predsjednik CEF-a nadbiskup Rennesa mons. Éric de Moulins-Beaufort najavio je da će o ovom pitanju koje potresa francusku mjesnu Crkvu raspravljati članovi Francuske biskupske konferencije na plenarnoj skupštini koja će se održati u studenom 2021. godine, objavio je u utorak 5. listopada Vatican News, a prenosi agencija Reuters.

Označeno u