Vatikan: Papine izjave o istospolnim brakovima izvučene iz konteksta

Vatikan je u pismu poslanom veleposlanicima pojasnio kako su izjave pape Franje o istospolnim brakovima u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta i da Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove, objavila je Hina prenoseći vijest novinske agencije Reuters.

Dokumentarac „Franjo“ koji je premijerno prikazan 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, izazvao je medijsku pozornost radi tvrdnji da je Papa svojim izjavama potvrdio kako homoseksualci imaju pravo osnivati obitelji i kako je potrebno regulirati istospolne brakove. Kako je objavio Reuters, Vatikansko državno tajništvo prošli je tjedan poslalo pismeno objašnjenje veleposlanicima u kojem među ostalim stoji kako su dvije Franjine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima.

“O postojanju pisma prvi je izvijestio papin biograf Austen Ivereigh, a njegovo postojanje potvrdio je i izvor iz Vatikana te veleposlanik Vatikana u Meksiku koji ga je objavio na svojoj Facebook stranici”, prenosi među ostalim Reuters.

U pismu piše i kako je u filmu izrezan dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku, te da je o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu. „Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina“, stoji u pismu veleposlanicima, a koje prenosi agencija Reuters.

Označeno u