Vatikan priprema tekst za razvedene i ponovno vjenčane parove

Po nalogu pape Franje Dikasterij za laike, obitelj i život priprema dokument koji će se odnositi na rastavljene i ponovno vjenčane parove, rekao je prefekt ovoga vatikanskog tijela, kardinal Kevin Farrell, javlja nedjelja.

Kard. Farrell je u govoru kojim je, 22. travnja, otvorio sastanak dikasterija koji promiče pastoral obitelji i poslanje vjernika laika, spomenuo dokument u izradi. Uputio je pri tome na važnost pružanja pomoći i smjernica „onima koji doživljavaju bračne krize svih vrsta“.

„Na tom planu, dikasterij također radi na pripremi teksta koji će se posebno odnositi, prema nalogu pape Franje, na muškarce i žene koji, nakon propalog braka iza sebe, žive u novim zajednicama“, rekao je kard. Farrell u svom uvodnom izlaganju. Međutim, nije precizirao kada će dokument biti objavljen.

Crkva uči da katolici koji su rastavljeni i ponovno vjenčani, bez prethodnoga dobivanja poništenja sakramenta braka, ne smiju pristupiti svetoj pričesti. Taj je nauk potvrdio Sveti Ivan Pavao II. u apostolskoj pobudnici Familiaris Consortio iz 2005. Papa Franjo je tijekom svog pontifikata uputio na važnost „pastoralnoga razlučivanja“ (usp. Amoris laetitia, br. 300) te odškrinuo vrata da razvedeni i ponovno vjenčani katolici, ovisno o konkretnoj situaciji koju trebaju procijeniti duhovni pastiri, mogu pristupiti euharistiji.

U nedavnom je intervjuu, kako prenosi CNA, također odgovorio na pitanje mogu li rastavljeni i ponovno vjenčani katolici primati euharistiju: „Ne možemo svesti ljudsku situaciju na propis.“ Uz to je savjetovao da se pogleda što je njegov prethodnik Benedikt XVI. rekao o proglašenju ništavnosti braka, potvrđujući da je „veliki dio crkvenih brakova nevaljan zbog nedostatka vjere“.

„I razmislite o tome: ponekad [netko] ide na vjenčanje i čini se više kao da je to društveni prijem, a ne sakrament“, rekao je papa Franjo i zaključio: „Kada mladi ljudi kažu 'zauvijek', tko zna što misle [pod] 'zauvijek'.“

Označeno u