Vatikanska banka objavila izvješće za 2019. godinu: dobit 39 milijuna €

Institut za religijska djela (IOR), poznat kao Vatikanska banka, priopćio je 8. lipnja kako je prema godišnjem izvješću, 2019. godinu zaključio s dobiti od 39 milijuna eura, prenijela je CNA.

Prema priopćenju, IOR je u 2019. godini ostvario više nego dvostruko veću dobit u odnosu na 2018. U njemu se navodi kako je dobit rezultat ulaganja temeljenih na riziku i vjerodostojnosti. „Davanje prvenstva i predanost Instituta etičkim i društvenim načelima socijalnog nauka Crkve primjenjuje se na upravljačku i ulagačku politiku za svoj i račun svojih klijenata“, piše u priopćenju, donosi IKA.

U prognozi za 2020. godinu IOR navodi kako su kretanja na tržištu vrlo nesigurna zbog pandemije koronavirusa, ali nadodaje kako „će i dalje služiti Svetom Ocu i njegovoj misiji Sveopćeg Pastira pružanjem usluga financijskog savjetovanja, u potpunom skladu s vatikanskim i međunarodnim pravom.“

Na kraju 2019. IOR je imao 14 996 klijenata, od kojih su gotovo polovina vjerski redovi. Među ostalima su i vatikanski uredi, apostolske nuncijature, župe i kler.

Generalni direktor IOR-a Gian Franco Mammì poručio je kako je Institut „nastavio ulagati u tvrtke koje djeluju u skladu s katoličkom etikom i provode aktivnosti za zaštitu stvorenoga, svetosti života i ljudskog dostojanstva“, prenijela je CNA.

Reviziju godišnjeg izvješća napravila je nezavisna organizacija Mazars Worldwide.

Komisija kardinala za IOR, u kojoj je i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, odlučila je, u skladu s uputama pape Franje, da se sva dobit podijeli te je 39 milijuna eura stavljeno na raspolaganje Svetom Ocu. Cijelo priopćenje i godišnje izvješće nalaze se na mrežnim stranicama IOR-a.