VIDEO Papina molitvena nakana za studeni: Za Papu

Papa Franjo je u videoporuci objavljenoj u utorak, 31. listopada 2023. pozvao Božji narod da moli za njega.

„Molim vas, molim vas da dobrostivo sudite. I molite da Papa – tko god on bio, sada je na meni red – primi pomoć Duha Svetoga i bude poslušan toj pomoći“, rekao je Papa.

Već je postao običaj da se papa Franjo na kraju audijencijā i govorā oprosti riječima: „Ne zaboravite moliti za mene.“ U videoporuci koju je izradila Papina svjetska molitvena mreža, s Papinom nakanom za studeni, te su riječi iznova upućene.

Molitva naroda Božjega koja Papi daje snagu

Papa je priznao vjernicima da mu je molitva potrebna kako bi nastavio obavljati Petrovu službu. Slike koje prate riječi Petrova nasljednika svojevrsna su kratka priča njegova pontifikata. Uz trenutke, kao što su prvi trenutci nakon izbora, ima i onih koji su gotovo nepoznati, s Papinim zagrljajima i molitvama u raznim dijelovima svijeta. Ujedinjuje ih ljudskost pape Franje.

„Molite Gospodina da me blagoslovi. Vaše mi molitve daju snagu i pomažu mi razlučiti i pratiti Crkvu slušajući Duha Svetoga. Biti Papa ne znači izgubiti vlastitu ljudskost. Naprotiv, moja ljudskost svakim danom sve više raste uz sveti i vjerni Božji narod“, kazao je Sveti Otac.

Pontifikat je proces

Svatko će se sjetiti onih prvih riječi novoizabranog pape Franje, prije deset godina, izrečenih prije blagoslova vjernika na Trgu svetoga Petra: „Molim vas da molite Gospodina da me blagoslovi.“ Tako je već tada potvrdio važnost „molitve naroda“, koju je više puta stavio u središte, i tom prigodom zamolio blagoslov. Na kraju listopada, tijekom kojega je opća Crkva, preko svojih delegata, bila zauzeta u radu Sinode o sinodalnosti, Papa ističe ključnu činjenicu – da ljudi nisu monolit, mijenjaju se, jer je to sastavni dio procesa u koji je društvo, i konkretno cijela Crkva uključena:

„Jer biti papa također je proces. Postaje se svjesniji što znači biti pastir. I u tom se procesu uči biti dobrostiviji, milosrdniji i ponajviše strpljiviji, poput našega Boga Oca koji je tako strpljiv. Mogu zamisliti da su svi pape na početku svojega pontifikata imali taj osjećaj straha i vrtoglavice jer zna da će biti strogo suđen. Jer Gospodin će od nas biskupa tražiti da damo ozbiljan račun za svoje postupke“, naglasio je Papa.

Moleći dar Duha i poslušnost njegovoj pomoći

Duh Sveti je protagonist – izraz je koji je papa Franjo nebrojeno ponovio u vezi sa sinodskim razlučivanjem. Ističe to i u video poruci. Međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže Pater Frédéric Fornos, istaknuo je da studeni postaje mjesec za „osjećati s Crkvom“, kako kažu Duhovne vježbe svetoga Ignacija. I da to a priori poziva na dobrohotnost. Stoga se treba obratiti Duhu.

„Molim vas da dobrohotno sudite. I molite da Papa – tko god on bio, sada je na meni red – primi pomoć Duha Svetoga i da bude poslušan toj pomoći. Molimo za Papu, da u vršenju svojega poslanja i dalje u vjeri prati stado koje mu je Isus povjerio, uvijek uz pomoć Duha Svetoga. Molimo u tišini tu vašu molitvu nada mnom“, rekao je Sveti Otac prisjećajući se svojih prvih riječi nakon izbora za papu te dodao: „I molite za mene! U korist!“

 

Označeno u