VIDEO Papina poruka uoči klimatske konferencije u Glasgowu

Papa Franjo pozvao je 29. listopada u video-poruci u emisiji „Misao dana” radiotelevizije BBC na zauzimanje za zaštitu zajedničkoga doma putem obnovljene svijesti o zajedničkoj odgovornosti i solidarnosti temeljenoj na pravdi, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

U poruci Papa ističe nadu u obnovljenu globalnu solidarnost u svrhu donošenja radikalnih odluka koje će nam pomoći izići iz transverzalnih i međusobno povezanih kriza s kojima se suočava čovječanstvo. Put kojim valja ići jest obraćenje koje nije samo duhovno.
„Savršena oluja“ zahvatila je svijet, oluja prouzročena klimatskim promjenama i pandemijom bolesti COVID-19, oluja koja raskida veze društva, potičući višestruku krizu: zdravstvenu, ekološku, prehrambenu, gospodarsku, društvenu, humanitarnu i etičku, poručio je Papa uoči 26. konferencije (COP26) o Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) koja se održava u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenoga.
Naše su sigurnosti nestale, naš apetit za moći i naša snažna želja za kontrolom raspadaju se, napomenuo je Papa te izrazio želju za vizijom, sposobnošću za planiranje i brzinu ostvarenja, kako bi se ponovno razmotrila budućnost našega zajedničkog doma. Valja se stoga odreći izoliranja, protekcionizma i iskorištavanja; naprotiv, valja poticati sposobnost za shvaćanje prave prilike za preobrazbu, istinsku točku obraćenja, i to ne samo u duhovnom smislu, poručio je Papa.

To je jedini put koji vodi prema blistavom horizontu, a može ga se slijediti jedino kroz obnovljenu globalnu suodgovornost, kroz novu solidarnost utemeljenu na pravednosti, na sudjelovanju u zajedničkoj sudbini i na svijesti o jedinstvu ljudske obitelji, koje je Božji plan za svijet. Riječ je o izazovu civilizacije u korist općega dobra i promjene perspektive, koji u središte svakog našeg djelovanja treba staviti dostojanstvo svih, današnjih i sutrašnjih, ljudskih bića.

Papa je stoga potaknuo na zajedničku izgradnju, jer iz krize ne možemo izići sami; osim toga, ne postoje granice, prepreke ili politički zidovi unutar kojih se moguće sakriti. Spomenuo je i zajednički apel potpisan 4. listopada s vjerskim vođama i znanstvenicima, kako bi podsjetio na odgovornije i dosljednije djelovanje na klimatskom području, jer ne možemo dopustiti da buduće generacije žive u nenaseljivom svijetu.

U zajedničkom smo apelu podsjetili na potrebu odgovornoga zauzimanja u korist „kulture skrbi“ o našem zajedničkom domu i o nama samima, nastojeći iskorijeniti sjemenje sukoba: pohlepu, ravnodušje, neznanje, strah, nepravdu, nesigurnost i nasilje. Ali, tako hitna promjena smjera zahtijeva zauzimanje svih, zauzimanje koje valja jačati također vlastitom vjerom i duhovnošću. Istina je da su političari koji će sudjelovati na konferenciji COP26 hitno pozvani dati djelotvorne odgovore na ekološku krizu u kojoj živimo i konkretnu nadu budućim generacijama, ali je jednako tako istina i da je odgovornost globalna.

Svi mi – dobro je to ponoviti, tko god i gdje god bili – možemo imati ulogu u promjeni našega zajedničkog odgovora na do sada neviđenu prijetnju klimatskih promjena i propadanja našega zajedničkog doma, poručio je papa Franjo.

Konferencija o klimi COP26 trebala održati u studenome 2020. godine, ali je zbog pandemije odgođena za ovu godinu.

Označeno u