Vjerujemo li da nas Isus može izliječiti i oživjeti?

Vjerujemo li da nas Isus može izliječiti i oživjeti? – središnje je pitanje evanđeoskog odlomka i tema 13. nedjelje kroz godinu o kojima je promišljao je Papa na Trgu svetog Petra u Vatikanu 28. lipnja u podnevnom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji.

Papa je primijetio kako je čitavo evanđelje napisano u svjetlu vjere da je Isus uskrsnuo i pobijedio smrt te ćemo i mi uskrsnuti. „Ta vjera, koja je za prve kršćane bila sigurna, može međutim oslabiti i postati nesigurna, do te mjere da neki brkaju uskrsnuće s reinkarnacijom“, napomenuo je Sveti Otac. Prema njegovim riječima, vjera znači dodirnuti Isusa i primiti od njega milost koja nas spašava.
 
Kako je napomenuo Papa, u oživljavanju djevojčice vidi se Isusova apsolutna moć nad smrću, a u izlječenju žene koja je patila od krvarenja, u traženju njezinog lica usred mnoštva i riječima „Kćeri, vjera te tvoja spasila!“, nalazi se glas Oca nebeskoga, koji govori „Kćeri, nisi prokleta, nisi isključena, moje si dijete“. „Svaki put kad se približimo Isusu s vjerom, i mi čujemo te riječi: 'Ti si moje dijete. Izliječen si. Svima opraštam sve. Sve liječim'“, naglasio je Sveti Otac.
 
Božja nas riječ ove nedjelje poziva da živimo sa sigurnošću u uskrsnuće poručio je Papa dodajući da tkogod očajava ili je umoran na smrt, može oživjeti ako se povjeri Isusu i njegovoj ljubavi. Vjera je životna snaga, upotpunjuje našu ljudskost, a oni koji vjeruju u Krista trebaju biti prepoznatljivi tako što promiču život u svakoj situaciji, kako bi svi, a osobito najslabiji, iskusili Božju ljubav koja oslobađa i spašava, pozvao je Papa.
 
Nakon molitve Angelusa, Sveti je Otac pozdravio sudionike hoda „Jedna zemlja, jedna ljudska obitelj“ te potaknuo suradnju osoba i udruga različitih religija u promicanju cjelovite ekologije. Poželio je uspješan rad zemljama koje se u ovo vrijeme suočavaju s problemom skrbi za „zajednički dom“. Na kraju je na svojem materinskom španjolskom pozdravio skupinu iz Bolivije uoči skoroga pohoda Latinskoj Americi, preporučujući se u molitve.

 

Označeno u