60 godina misništva fra Zlatka - Marijana Matanovića, svećenika franjevačke provincije Bosne Srebrene ktabih.net

60 godina misništva fra Zlatka - Marijana Matanovića, svećenika franjevačke provincije Bosne Srebrene

Svoju dijamantnu misu - 60 godina misništva pod geslom "Milostiv je i milosrdan Gospodin!" (Ps 145) pa strpljivo čeka da se grešnik obrati i živi! Aleluja!“ proslavio je u subotu 15. srpnja fra Zlatko - Marijan Matanović, javlja ktabkbih.net.

Svoju dijamantnu misu - 60 godina misništva pod geslom "Milostiv je i milosrdan Gospodin!" (Ps 145) pa strpljivo čeka da se grešnik obrati i živi! Aleluja!“ proslavio je u subotu 15. srpnja fra Zlatko - Marijan Matanović, svećenik franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Euharistijsko slavlje u njegovoj rodnoj župi „Imena Marijina“ u Donjem Svilaju u Bosanskoj Posavini uz slavljenika i fra Zdravka Dadića, provincijalnog poglavara Bosne Srebrene koncelebriralo je 40-ak svećenika. Uz domaćeg župnika fra Mladena Jozića bili su to plehanski gvardijan fra Anto Tomas, doborski dekan don Ilija Orkić i kao najstariji svećenik Vrhbosanske nadbiskupije fra Velimir Zirdum, župnik u miru. Posluživala su četvorica bogoslova iz Afrike koji u Sarajevu studiraju teologiju. Evanđelje je otpjevao fra Emanuel Josić, svećenik Bosne Srebrene.

U prigodnoj homiliji provincijal Dadić je naglasio da je taj dan poseban kako za tu župu tako i za cijelu našu provinciju Bosnu Srebrenu te dodao kako ove godine svoje dijamantne jubileje uz fra Zlatka slave još dvojica svećenika te provincije: fra Benedikt Vujica i fra Gabrijel Tomić.
„Da bi čovjek postao svećenik mora prvo čuti Božji poziv, slijediti ga, ustrajati u svom pozivu. To je činio naš slavljenik, jer je znao da bez Boga i njegove milosti nije nitko i ništa. Bio je svjestan da nitko nije dostojan toga poziva, ali sa sviješću - tko to smije odbiti Božji poziv? Prihvaćanjem Božjeg poziva postajemo Božji proroci. To se vidi u fra Zlatkovom svećeničkom franjevačkom životu, jer je znao da samo oslonjen na riječ Božju u molitvi koja ga snaži može odgovoriti svijetu koji je pun izazova. Da bi se čovjek u ovom suvremenom svijetu punom izazova u bilo kojem pozivu mogao sačuvati, ostati častan čovjek potrebno je uvijek se iznova osloniti na Boga. Hvala ti fra Zlatko što ti je Bog bio snaga, a ne opterećenje. Potrebni su nam danas takvi svećenici koji će zaroniti u svoju dušu, čuti Božji glas, a onda dopusti da taj glas koji nas usmjerava progovori zajednici vjernika koji su nam povjereni. Glavni kriterij svećenika je svijest, da nam ne sudi svijet, nego ono na koji nas način vidi Gospodin. Ti si slavljeniče radio, gradio, bio si navjestitelj Božje riječi, ali i zidar i graditelji i sve što je trebalo služeći Bogu i ljudima po mnogim mjestima u Bosni. Samo svećenik nadahnut riječju Božjom, koji Božji glas uvijek iznova iščekuje kroz molitvu, zna kako će djelovati. Svećeništvo traži komunikaciju s Isusom. Na njegov upit – 'Ljubiš li me više nego ovi', mi smo svećenici pozvani odgovoriti i riječju i djelom. Biblija nam treba biti najvažnije knjiga u životu, ona treba biti utkana u naš život. Ona nas poučava što ćemo govoriti zajednici vjernika. Hvala ti fra Zlatko što si iz nje crpio snagu, iznosio svoje propovjedi i poučavao povjerene ti vjernike“, rekao je uz ostalo provincijal Dadić.

Ustvrdiš da je slavlje svećeničkih jubileja važno za Crkvu i za narod pojasnio je kako je to trenutak kada trebamo zastati i zahvaliti Bogu za dar čovjeka - svećenika koji svjedoči da je uistinu od Boga bio pozvan, da je čuo Božji glas, da je taj Božji glas bio prisutan i još je uvijek prisutan u njegovu životu.

„Radostan sam što sam doživio svoju dijamantnu misu, a još više što me Gospodin svojom milošću pratio, što je prema meni bio tako dobar, blag i milosrdan te sam ustrajao u svom svećeničkom pozivu “, rekao je u svom zahvalnom govoru slavljenik fra Zlatko te zahvalio i svima koji su ga svojom molitvom pratili i prate.

Prigodne darove uime župe slavljeniku i provincijalu su uz pjesmu uručili župljani odjeveni u narodne nošnje.

Svojim pjevanjem slavlje je uzveličao domaći župni zbor predvođen s. Anjom Alberti. U prepunoj crkvi nazočni su bili i predstavnici lokalnih društveno-političkih vlasti.

Čestitke slavljeniku za taj veliki jubilej uputili su pismeno kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru i mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini te mons. fra Marko Semren pomoćni baljolučki biskup.

Slavlje je i poslije mise nastavljeno uz zajednički ručak u crkvenom dvorištu pod velikim šatorom gdje je goste zabavljala izvorna grupa Braća Jelavić i drugi. U prigodnom programu, koji je vodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas, čestitke slavljeniku uputili su domaći župnik fra Mladen Jozić, doborski dekan don Ilija Orkić i fra Domagoj Šimunović, svećenik u Slavonskom Brodu te nazočni predstavnici društveno političkih vlasti.

Fra Zlatko Marijan Matanović rođen je 1. listopada 1936. godine u uzornoj katoličkoj obitelji s osmero djece. Osnovnu školu završio je u Svilaju, klasičnu gimnaziju u Visokom. Nakon odsluženja vojnog roka završava u Sarajevu studij teologije. Franjevački habit obukao je 14. srpnja 1954.

Uz još 11 braće u franjevačkoj je crkvi sv. Marka Evanđelista na Plehanu 14. srpnja 1963. zaređen za svećenika. Iste je godine u svom rodnom Svilaju slavio Mladu misu. Prvu službu župnog vikara obavljao je na Plehanu. U svojih 60 godina svećeništva služio je u dvadesetak župa u Bosni i Hercegovini, u kojima je uz svoj pastoralni rad bio i tesar, i graditelj i sve što je trebalo u župama raditi. Zadnjih je godina u župi sv. Marka Evanđelista u Potočanima kod Odžaka. Svoju je zlatnu misu, također u rodnoj župi u Svilaju, proslavio 4. kolovoza 1913. godine. Njegov mlađi rođeni brat Ilija također je bio svećenik Bosne Srebrene, a preminuo je 1917. godine.

Označeno u