Anglikanski biskup iz Walesa prijeći će na katoličanstvo i služiti kao svećenik

Umirovljeni biskup Monmoutha Richard Pain će 2. srpnja 2023. biti primljen u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom, javlja Catholic News Agency.

Richard Pain je prvi biskup Engleske Crkve u Walesu koji će pristupiti Katoličkoj Crkvi primanjem u Osobni ordinarijat Naše Gospe od Walsinghama od njegova ustanovljenja 2011. godine.

„Oduševljeni smo što je nakon mnogo molitvi vlč. Richard zatražio da bude primljen u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom“, izjavio je ordinarij mons. Keith Newton.

Dodao je da budući katolički svećenik Pain ima dugu i istaknutu službu u Crkvi u Walesu. „Mnoge svoje darove nastavit će koristiti za naviještanje evanđelja Isusa Krista ljudima Walesa“, kazao je mons. Newton.

Richard Pain rođen je u Londonu 1956. godine. Svećenik Engleske Crkve postao je 1986. Kao biskup Monmoutha služio je od 2013. do umirovljenja 2019. godine. Sa suprugom Juliet u braku je više od 40 godina te imaju dva sina. Za katoličkog svećenika bit će zaređen u crkvi sv. Basila i Gwladys u Župi Svih svetih u Rogerstoneu u Walesu.

Izjavio je da je od odlaska u mirovinu imao „vremena za promišljanje o vječnom pitanju umirovljenika: Što dalje?“ Dodao je da „proces razlučivanja traje cijeloga života i stalno je oblikovan kontekstom i, što je važnije, osluškivanjem Božjeg glasa“.

„Benediktinsko razumijevanje poslušnosti – slušanje Gospodina bilo je značajno za moju osobnu formaciju“, posvjedočio je. Dodao je da ga je poziv na obraćenje koji je uslijedio, doveo do prelaska na katoličanstvo preko Osobnog ordinarijata.

„Imam mnogo toga zahvaliti iskustvu stečenom tijekom življenja kao anglikanac. Ipak, poziv na katoličanstvo čini se istovremeno prirodnim i duhovnim. Početi ispočetka bit će dobrodošao izazov, a ja dolazim, poput svih nas, kao učenik. Ordinarijat, kroz viziju pape Benedikta, razastire velikodušnu stazu za hodočasnički put“, rekao je vlč. Pain.

Najmanje 15 anglikanskih biskupa prešlo je dosad na katoličanstvo ulaskom u Osobni ordinarijat za obraćene anglikance, objavila je Biskupska konferencija Engleske i Walesa, a prenijela CNA.

Označeno u