Banjolučka biskupija dobila novog đakona

Pod svečanom koncelebriranom svetom misom, đakonsko ređenje je doživio kandidat za Banjolučku biskupiju Pero Vladić, rodom iz župe Uzdol

Duplo radosno liturgijsko slavlje se dogodilo u banjolučkoj katedrali u smiraj zadnjeg dana proteklog tjedna i proteklog mjeseca srpnja. Pod svečanom koncelebriranom svetom misom, đakonsko ređenje je doživio kandidat za Banjolučku biskupiju Pero Vladić, rodom iz župe Uzdol.

Liturgijska slavlja je predvodio biskup Franjo Komarica. U slavlju su sudjelovali: pomoćni biskup Marko Semren te još 17 svećenika iz banjolučkog, livanjskog i prijedorskog kraja. Među njima su bili i banjolučki svećenici na službi pri Svetoj Stolici, mons. Anto Vidović, koji iz Apostolske nuncijature u Sudanu (Afrike) odlazi u Mexico (Lat. Amerika) te prof. dr. Karlo Višaticki, duhovnik u đakovačkom bogoslovnom sjemeništu.

Bili su također i dvojica od isusovaca iz Zagreba prof. p. Mijo Nikić i p. Stanko Perica. Također su bili i roditelji te rodbina ređenika, inače prognanici iz župe Uzdol, koji sada žive u Zagrebu.

Osim 70-ak vjernika laika na slavlju je sudjelovalo 15-ak redovnica iz tri redovničke zajednice u Banjoj Luci.

Biskup Franjo je na početku mise svima izrazio dobrodošlicu i zahvalnost što su došli da zajedno - u ime cijele biskupijske zajednice – zahvale Bogu za novog člana prezbiterija Banjolučke biskupije i da upute zajedničke, usrdne molitve Bogu za novog đakona, budućeg svećenika.

U prigodnoj propovijedi se biskup najprije zadržao na tumačenju svetopisamskih tekstova o Božjem pozivu i pojedinim ljudima u Crkvi na posebne zadaće u širenju Božjeg kraljevstva i u zalaganju oko spašavanja ljudi. Protumačio je zatim sam sadržaj sakramenta Svetog Reda, te uputio poticajne riječi ređeniku, a na koncu i svima nazočnima.

Pjevanje cijele okupljene zajednice predvodili su katedralni pjevači i redovnice iz samostana „Novi Nazaret“, predvođeni katedralnom orguljašicom s. Benitom.

Svi su nazočni na kraju mise otpjevali zahvalnu pjesmu Tebe Boga hvalimo.

Nakon liturgijskog slavlja nastavilo se s prijateljskim druženjem u dvorištu katedrale i u dvorani Ordinarijata.

Označeno u