Božje milosrđe obuhvaća sve, može se pronaći u svakom kutku svijeta

Papa Franjo susreo se u srijedu 17. veljače sa zatvorenicima u meksičkom gradu Ciudad Juárez, uz granicu sa Sjedinjenim Državama.

Susret se odvio u Zatvoru br. 3 tog grada koji je donedavno bio prvi u svijetu po broju ubojstava zbog uličnih ratova oko droge.

Poručio im je da Božje milosrđe obuhvaća sve i da ga se može pronaći u svakom kutku svijeta.

Oko 700 zatvorenika okupilo se u zatvorskom dvorištu, gdje je Papa napomenuo da se njegov pohod Meksiku približava kraju, ali da nije mogao otići, a da ne pozdravi zatvorenike i da s njima ne proslavi Jubilej milosrđa.

- Slavlje Svete godine doziva u pamet put kojim nam je poći kako bismo slomili ciklus nasilja i zločina – kazao je Sveti Otac.

Naglasio je potom kako su mnoga desetljeća izgubljena razmišljajući i vjerujući da će se sve riješiti izolirajući, odvajajući, zatvarajući ljude, držeći da takve prakse stvarno rješavaju probleme.

- Skrb za zatvorenike moralni je imperativ za čitavo društvo i reintegracija ne počinje unutar zatvorskih zidova, nego još ranije, vani na gradskim ulicama – naglasio je Papa.

Istaknuo je kako integracija ili rehabilitacija započinje stvaranjem sustava koji bismo mogli nazvati društvenim zdravljem, to jest, društva koje ne pokušava uzrokovati bolesti, kako je kazao, zagađujući odnose u susjedstvima, školama, gradskim trgovima, ulicama, domovima i na čitavom društvenom spektru.

- Sustav društvenog zdravlja teži promicati kulturu koja djeluje i nastoji spriječiti te situacije i putove koji na koncu oštećuju i okrnjuju društveno tkivo - ustvrdio je Sveti Otac.

Poručio je zatvorenicima da ne mogu poništiti ono što su učinili, ali da sada trebaju naučiti otvoriti vrata budućnosti i vjerovati da se stvari mogu promijeniti.

- Slaviti Jubilej milosrđa s vama znači pozvati vas da podignete glavu i radite kako biste stekli prostor toliko željene slobode – istaknuo je Papa.

Sveti Otac je napomenuo da osoba koja je doživjela najveću patnju, koja je poslovično proživjela pakao, može postati prorok u društvu. Potaknuo je prisutne da se trse da društvo koje izrabljuje i odbacuje ljude ne uzrokuje još više žrtava.

Potom je zahvalio osobama koje rade u tom zatvoreničkom centru ili sličnim ustanovama te izrazio zahvalnost na nastojanjima kapelana, posvećenih osoba i laika koji su se posvetili održavanju nade i evanđelja milosrđa u zatvorima.

- Nikad ne zaboravite da svi vi možete biti znakovi Očeva srca. Potrebni smo jedni drugima kako bismo nastavili ići naprijed – zaključio je Sveti Otac.

Označeno u