Fra Stefano Cecchin: „MEĐUGORJE NIJE FENOMEN, VEĆ MJESTO MILOSTI“

«Ne znamo jesu li ukazanja istinita, ali znamo da su Bog i Gospa tu. Temeljna točka ostaje obraćenje, susret s Bogom, promjena života i nastojanje da se živi milosrđe pomažući potrebitima u župi”. Pater Stefano Cecchin tumači zaključke 14. Mariološko – marijanskog kongresa održanog u Međugorju kojemu talijanski tjednik 'Maria con te' posvećuje naslovnicu i opširan članak u tiskanom broju na kioscima – najavljuje poznati talijanski mjesečnik Famiglia Cristiana.

Međugorje, ne “čudo”, nego “mjesto milosti”. Koncept koji su ponovno potvrdili brojni znanstvenici koji su se u ovom malom središtu Bosne i Hercegovine okupili u povodu 14. nacionalnog mariološkog i marijanskog kongresa na temu „Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji“. Ovo tumačenje potvrđuje fra Stefano Cecchin, predsjednik PAMI, s kojim je razgovarala Nicoletta Giorgetti za tjednik 'Maria con te'.

"Važno je, prije svega, pojasniti da se ovaj kongres nije bavio vjerodostojnošću ukazanja, nego je imao svrhu promatranja Međugorja kao mjesta susreta, hodočašća, mjesta nove evangelizacije". Mons. Aldo Cavalli, kojega je papa Franjo imenovao apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, povjerio je ocu Cecchinu dokument koji o svemu tome službeno svjedoči: «To je tekst koji još nije moguće objaviti, ali ćemo ga uskoro objaviti. No, ono što mogu reći i izvijestiti je izravno svjedočanstvo apostolskog vizitatora mons. Alda. On mi je rekao upravo ove riječi: “Međugorje je mjesto milosti, ovdje milost djeluje”».

Što se tiče ukazanja, “ne znamo jesu li istinita”, zaključuje otac Cecchin, “ali znamo da su Bog i Gospa tu. Temeljna točka ostaje obraćenje, susret s Bogom, promjena života i nastojanje da se živi milosrđe pomažući potrebite u župi. I sam mons. Cavalli je prigodom Kongresa ponovio kako u Međugorju nema „čarolije“, nego pravog obraćenja života: „Mnogi ljudi odlaze na hodočašća, primjerice, u Fatimu, ali samo jednom. Dok se u Međugorje vraćaju više puta. A to se događa i zahvaljujući velikom djelu evangelizacije koje župna zajednica, predvođena franjevcima, na izvanredan način provodi».

Izvor: famigliacristiana.it/Preveo: medjugorje-info.com

Označeno u