Fratarska poslanica medijima: Iseljavanje se nameće kao hrvatski brend

Uz uručenje bogate donacije splitskom Caritasu, u Nadbiskupskom sjemeništu sinoć je iznesena i "Izjava o potrebi konsensualne demografske strategije i reguliranju radnih odnosa u službi demografske revitalizacije Hrvatske".

Okosnica ovog obraćanja nalazi se u nedavno osnovanom Hrvatskom savezu za nedjelju.
U ime Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Ante Vučković napisao je, a fra Božo Vuleta pročitao poslanicu strukturama vlasti, i naglašavaju, onima koji donose odluke. Iznijeli su smjernice o demografskoj strategiji, ocijenili novije radne običaje i kritizirali medije da brendiraju Hrvatsku kao iseljeničku zemlju.

- Ideološka podijeljenost među političkim elitama mora se premostiti kad je u pitanju stvaranje strategije za demografsku revitalizaciju o kojoj ovisi opstanak naroda i funkcioniranje države i društva. Među zaposlenima 5.6 posto je siromašnih - naglasio je fra Vuleta i dodao kako su glavni problemi radnika neredovita plaća i općenito siromaštvo te da se oni održavaju na "alarmantno katastrofalne demografske slike".

- Otkad je Ustavni sud ukinuo odredbe Zakona o trgovini, u tom sektoru je zavladalo praktično bezakonje što se tiče radnoga vremena, plaćanja za rad nedjeljom, blagdanima i prekovremeni rad. Sankcioniranje počinitelja gotovo je proizvoljno te adekvatne zaštite radnika u praksi i nema - poručili su ispred Instituta, a nisu bili blagi ni prema medijima:

- U njima prevladava jednostrani prikaz u kojem se iskustva iseljenih veličaju, a suprotna posve izostaju tako da se iseljavanje nameće kao hrvatski brend. S Institutom, ili pak samostalno, na navedene probleme ukazuju i sindikati, brojne ustanove, udruge i uvaženi pojedinci. Savez za sada okuplja 16 ustanova i udruga, bit će u službi umrežavanja i kontinuirane suradnje u stvaranju ravnoteže između radnoga i privatno-obiteljskoga života - pročitao je fra Božo.

U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa uručen je i ček Caritasu Nadbiskupije Split za deset obitelji s bolesnom djecom. Donacije su to prikupljene na nedavnom humanitarnom koncertu "Najmanjima od najmanjih", a riječ je o iznosu od 180.235 kuna. Da će sredstva itekako pomoći, poručila je neurorazvojna terapeutkinja Ana Dorić.

- S rođenjem takvog djeteta, roditelji nose križ i na tom trnovitom putu svi im moramo pomoći. Da nemam vjeru u Boga ne bih mogla raditi ovaj posao, a roditelji koji vjeruju, puno lakše nose križ nego oni koji nisu vjernici - zaključila je Dorić.

Andrea Topić | misija.slobodnadalmacija