HBK ponovno pokreće inicijativu za zabranu rada nedjeljom

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) ponovno je pokrenula inicijativu za ozakonjenje neradne nedjelje te poziva građane da je podrže

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) ponovno je pokrenula inicijativu za ozakonjenje neradne nedjelje te poziva hrvatske građane da je podrže i pridonesu očuvanju nedjelje u njezinu povijesnom značenju, kao neradnoga dana koji pruža prigodu za obiteljsko okupljanje.

"Razumljivo je da postoje službe u društvu kao npr. zdravstvene, sigurnosne, prometne i neke uslužne koje su od općeg i javnog interesa, pa ih je potrebno činiti nedjeljom i blagdanima. No ima poslova i zaduženja koji se ne moraju raditi u nedjelju. Tu prije svega mislimo na poslove u kojima su radnice i radnici, zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite, ''prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora''. Oni zbog toga nedjeljom ostaju izvan kruga svojih obitelji i svoje djece, dok je drugima to dan odmora", ističe se u priopćenju HBK objavljenom u srijedu, na početku ovogodišnje korizme.

"Nikakvo čudo što im zbog te očite diskriminacije radna nedjelja donosi određenu prazninu i sumornost", dodaje se.

Iz HBK stoga pozivaju sve dijelove hrvatskoga društva, "zauzete Kristove vjernike laike, katolička društva i pokrete te sve društvene institucije i udruge koji se zauzimaju za čovjeka i njegovo dostojanstvo, da svojim djelovanjem pridonesu očuvanju nedjelje u njezinu povijesnom značenju, kao neradnoga dana koji pruža prigodu za obiteljsko okupljanje".

Izražavajući podršku Europskom savezu za nedjelju (ESN) koji okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i kršćanska društva diljem Europske unije, hrvatski biskupi podsjećaju da je ESN predložio prije šest godina, 2011. godine, da se na prvu nedjelju u ožujku potakne javnost poštivati nedjelju kao "dan počinka od rada, obiteljski dan okupljanja i druženja, dan kulturnih i socijalnih aktivnosti te kao dan Gospodnji" kada kršćani spominju i slave uspomenu na Kristovu pobjedu slavnoga Uskrsnuća.

Hrvatski biskupi su, podsjećaju iz HBK, još prije 20 godina, 1997. godine, uputili pastirsko pismo u kojem su progovorili o nedjelji kao danu Gospodnjem i danu blagdanskoga počinka za ljude.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije za "Pravdu i mir" (Iustitia et pax) također se u više navrata , 2000,, 2004. i 2012. godine zalagala za ozakonjenje neradne nedjelje u Republici Hrvatskoj, za promicanje toga dana kao obiteljskog blagdana te posebice kao liturgijskog dana "okupljanja oko stola Gospodnjega", kada vjernici slušaju Riječ Božju i slave svete Tajne spasenja, navodi se u priopćenju.