Nadbiskup Aldo Cavalli imenovan novim apostolskim vizitatorom u Međugorju

Mons. Aldo Cavalli (75 god.) nadbiskup Lecca (IT), koji trenutno vrši službu apostolskog nuncija u Nizozemskoj, nasljedovati će poljskog nadbiskupa, mons. Henryka Hosera, preminulog prošlog kolovoza, u službi apostolskog vizitatora u Međugorju. To je isključivo pastoralni zadatak koji ne ulazi u pitanja vjerodostojnosti marijanskih ukazanja.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Alda Cavallija, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Nizozemskoj i stalnog predstavnika Organizacije za zabranu kemijskog oružja, novim apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i pod direktnom upravom Svete Stolice. Naslijedio je poljskog nadbiskupa Henryka Hosera, koji je preminuo prošlog 13. kolovoza u Varšavi u 78. godini života, koji je na toj dužnosti bio od 2018. godine.

Nuncij na tri kontinenta

Monsinjor Cavalli napunio je 75 godina 18. listopada. Rođen u mjestu Muggianico di Lecco u Lombardiji, 1946. god. u obitelji pekara, zaređen je za svećenika u Bergamu 1971. Završio je studij na Papinskoj crkvenoj akademiji, stupajući u diplomatsku službu Svete Stolice 1979. godine. Imenovan je apostolskim nuncijem, 1996. godine posvećen za biskupa, kao naslovni nadbiskup Vibo Valentia. Vodio je nuncijature São Tomé i Principe (1996.), Angole (1997.), Čilea (2001.), Kolumbije (2007.), Libije i Malte (2013.), Nizozemske (2015.), a bio je i stalni predstavnik Organizacije za zabranu kemijskog oružja (2015.). Dana 15. svibnja u audijenciju ga je primio papa Franjo.

Isključivo pastoralni zadatak

Dužnost 'apostolskog vizitatora' - precizirao je vatikanski Ured za tisak u vrijeme Hoserova imenovanja - ima "isključivo pastoralni" karakter, "stalnu i kontinuiranu" pratnju župne zajednice ovog malog mjesta u Bosni i Hercegovini i brojnih vjernika koji tamo dolaze na hodočašća, "čije potrebe - objašnjeno je - zahtijevaju posebnu pažnju". Pastoralna uloga, dakle, koja ne ulazi u pitanje vjerodostojnosti marijanskih ukazanja za koja međugorski vidioci tvrde da ih imaju od 24. lipnja 1981. godine.

Službeno odobrenje hodočašća

Papa Franjo je u svibnju 2019. odobrio hodočašća u Međugorje koja se od tada mogu službeno organizirati po biskupijama i župama, a ne više samo privatno.

Papa mladima u Međugorju: Imajte hrabrosti slijediti Isusa

Papa je prošlog kolovoza uputio poruku mladima okupljenima na tradicionalnom Mladifestu, godišnjem molitvenom susretu u Međugorju, pozvavši ih da imaju hrabrosti slijediti Isusa: „Imajte hrabrosti – rekao je – živjeti svoju mladost povjeravajući se Gospodinu i krenuvši s njim na put. Neka vas osvoji njegov pogled ljubavi koji nas oslobađa od zavodljivosti idola, od lažnog bogatstva koje obećava život, ali donosi smrt. Nemojte se bojati pozdraviti Kristovu Riječ i prihvatiti njegov poziv. Nemojte se obeshrabriti poput bogatog mladića iz Evanđelja; umjesto toga, uperite svoj pogled na Mariju, veliki uzor nasljedovanja Krista, i povjerite se njoj koja je sa svojim "Evo me" bezrezervno odgovorila na Gospodinov poziv".

U Međugorje u susret Kristu po Mariji

Monsinjor Hoser je sa svoje strane rekao za Vatican News da hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze u Međugorje "susresti Krista i njegovu Majku". "Marijanski put - rekao je - najsigurniji je i najispravniji" jer vodi k Isusu. U Međugorju, naime, vjernici imaju "u središtu Svetu misu, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu i brojno prakticiranje sakramenta pokore". Radi se o pravoj "kristocentričnoj" duhovnosti - primijetio je - koja se živi u bliskosti s Djevicom Marijom, koja se ovdje časti pod imenom "Kraljica mira".

vaticannews.va/ Prijevod: Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u