Katolički svećenici u Njemačkoj blagoslivljaju istospolne parove unatoč zabrani Vatikana

Svećenici u Njemačkoj otvoreno prkose nedavnoj izjavi Svete Stolice da svećenici ne mogu blagoslivljati istospolne zajednice. Oni ovaj tjedan nude takve blagoslove na službama u stotinjak različitih crkvi širom zemlje.

Katolički svećenici u Njemačkoj počeli su u ponedjeljak veliku akciju blagoslivljanja istospolnog braka kojemu se Vatikan i dalje oštro protivi, što je nedavno ponovo potvrdio, euronews.com.

Više od sto crkava diljem zemlje organizira vjenčanja otvorena za "sve koji se vole", homoseksualce, lezbijke i heteroseksualce, pridruživši se tako inicijativi "ljubav pobjeđuje" koju su pokrenuli svećenici, đakoni i volonteri.

"Dižemo glas i poručujemo: i dalje ćemo podupirati sve koji ulaze u zajednički život i blagoslivljati njihovo zajedništvo", ističu organizatori na internetu.

Kampanja, koju je kritizirala Njemačka biskupska konferencija, treba potrajati nekoliko dana. Uključuje i razvedene osobe koje se više ne mogu vjenčati u crkvi.

Sredinom ožujka vatikanska je Kongregacija za nauk vjere objavila bilješku u kojoj opetuje da homoseksualnost smatra "grijehom" i potvrđuje da istospolni parovi ne mogu primiti sakrament ženidbe.

Dvije tisuće šesto svećenika i mnogi teolozi i laici potpisali su u ožujku peticiju protiv takvog stajališta dok Katolička crkva radi na reformi u okviru sinode na kojoj će se razgovarati o celibatu, oženjenom svećenstvu i većem oslanjanju na laike i na žene.

Zastave u duginim bojama na crkvama

Ti su svećenici pozvali na "neposluh" putem društvenih mreža s ključnom riječi #Pastoraler Ungehorsam (svećenički neposluh). Kao odgovor, zastave u duginim bojama osvanule su na mnogim crkvama u Njemačkoj i u Austriji, katoličkoj zemlji.

"Napokon moramo priznati da je Crkva dio života, ne samo kada je riječ o ženidbi muškarca i žene, nego i u svakoj vezi koja se temelji na vjeri, poštovanju i ljubavi", ocijenila je Birgit Mock, zamjenica predsjednika sinodske skupine za pitanje spolnosti.

Na sinodu u Njemačkoj Sveta Stolica i konzervativniji prelati gledaju sa sumnjom, ponajprije nadbiskup Koelna Rainer Maria Woelki, bojeći se da Crkvu u Njemačkoj ne odvoji od cjeline Katoličke crkve.

No neki misle da se Katolička crkva mora modernizirati jer vjernici iz nje odlaze zbog slučajeva pedofilije i nedovoljnog broja svećenika.

Premda je najbrojnija vjerska zajednica u zemlji, broj njezinih članova pao je u 2019. na 22,6 milijuna, što je za dva milijuna manje nego 2010., kada su izbili prvi skandali spolnog zlostavljanja maloljetnika.

Označeno u