Na Humcu održana duhovna obnova za žene: Generalka duše Župa sv. Ante Padovanskog Humac

Na Humcu održana duhovna obnova za žene: Generalka duše

Franjevački svjetovni red (OFS) Franjevačkog samostana i Župe sv. Antuna Padovanskog Humac, organizirao je duhovnu obnovu za žene pod nazivom GENERALKA DUŠE koja se u prostorima novog Doma sv. Ante na Humcu održavala od 25. – 27. studenog 2022. u popodnevnim satima.

Kroz vrijeme održavanja susreta Frama Humac i članovi OFS-a su čuvali djecu uz prigodne radionice te su se žene mogle u potpunosti posvetiti sebi.

Program je započeo u petak slavljem svete mise i pozdravom domaćina. Ciklus predavanja započeo je psiholog, Kristijan Kraljević, koji je ujedno i vrstan suprug i otac, „običan“ katolik koji u svojem poslanju i talentima služi na dobro cijeloj zajednici u kojoj djeluje. Njegova tema Tko će naći ženu vrsnu? je kroz lik i život Marije – uzora žene vrsne – odgovorila na par životnih pitanja koja se svakodnevno odvijaju u glavama mnogih žena.

Ljudski život prenositi prevažna je zadaća. Po njoj su bračni drugovi slobodni odgovorni suradnici Boga Stvoritelja. Ta je zadaća za njih uvijek izvorom velikih radosti, iako ponekad praćenih teškoćama. (iz enciklike Pavla 6. Humanae vitae). Diplomantica sestrinstva i edukatorica za suvremene metode prirodnog planiranja obitelji (FertilityCare i Neo fertility), supruga i majka četvero djece, Katarina Grgić, progovorila je o teškoćama s kojima se žene susreću kada je u pitanju prirodno planiranje obitelji i (ne)plodnost.

Sljedeći dan je započeo s ciklusom predavanja od tri drugačije životne priče žena koje su ostvarile svoj, potencijal na različite načine. Iako im je put potpuno drugačiji njihov cilj je isti – vječna Domovina.

Prva gošća je bila Katarina Matijaca, glavna urednica i osnivačica prvog katoličkog portala Žena vrsna, majka osmero djece i jednog anđela na nebu. kroz svoje svjedočanstvo Predanjem do sreće približila nam je svoju svakodnevicu i ljepotu, kao i poteškoće otvorenosti životu. Nakon nje je svoje svjedočanstvo pod nazivom Što kada ne ide po planu? podijelila Antonija Bubalo, članica OFS-a Humac, producentica i urednica Media Mir Međugorje na Radiju Mir Međugorje, edukantica realitetne psihoterapije. Promišljala je o pitanjima: jesam li dovoljno vrijedna ako nisam majka? Kako se nositi s pritiskom okoline jer se nisam ostvarila kao majka? Tko je zaslužan za moju sreću? Marija Jurković, diplomirana teologinja i ekonomistkinja, hagioasistentica koja svoje vrijeme daruje pomažući ljudima u župi i šire, svoju životnu priču i to kako se ostvarila bez muža i djece je ispričala kroz temu Ljepota ženstvenosti. Nakon kratke okrepe duhovna obnova je nastavljena uz mladog studentskog kapelana, salezijanca, don Davida Leskovara koji je kroz temu Katolička seksualna revolucija započeo nauk o Teologiji tijela Ivana Pavla II. Dan smo završili svetom misom i klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Don David je u nedjelju nastavio s temom Teologija bračne postelje na koju su bili pozvani i ostali te smo nakon odgovaranja na pitanja iz publike zajedno proslavili svetu misu.

„Vjerujemo kako je ova duhovna obnova bila dobar početak priprave za dolazak Kralja. Ovo je prvi korak koje je naše bratstvo učinilo da se približi cijeloj župi. Pozvani smo djelovati u Njegovoj Crkvi sljedeći Franjin put i otvarati vrata novim članovima da potaknuti primjerom i sami požele poći tim putem!“ – zahvalno su zaključili članovi OFS-a.