Nadbiskup Hranić oglasio se o svećeniku koji je kupio skupocjeni Mercedes -'Crkva treba opravdati načine na koje troši državni novac'

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju i novu evangelizaciju, nadbiskup Đuro Hranić u svome obraćanju novinarima osvrnuo se i na brojne upite vezane uz župnika Andriju Vrbanića i njegovu kupovinu automobila marke Mercedes

U Nadbiskupskom domu u Đakovu 18. prosinca održan je tradicionalni predbožićni susret nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog Đure Hranića i predstavnika sredstava društvenog priopćavanja, koji su pokazali veliko zanimanje te je susretu nazočilo više od dvadeset medijskih djelatnika iz različitih medijskih kuća. Tom je prigodom nadbiskup uputio svoju božićnu čestitku i poruku naslovljenu „Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet" (Iv 1,9).

Prije nego su novinari imali priliku postavljati pitanja vezana uz život i djelovanje Crkve, nadbiskup se osvrnuo na brojne upite novinara, vezane uz činjenicu da je jedan župnik kupio automobil marke Mercedes star godinu dana, izražavajući žaljenje što će urednici pojedinih medija umjesto o sadržaju njegove božićne poruke vjerojatno veću pozornost posvetiti tom automobilu, nego božićnom djetetu Isusu.

„S obzirom na to pitanje mogu reći da je završni dokument Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske, proglašen 2008. godine, među ostalima donio i odredbu br. 708, koja kaže da „svećenici primaju za svoje uzdržavanje nagradu iz župne blagajne u skladu s važećim crkvenim propisima, na temelju rješenja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera.” Ista odredba, neposredno nakon toga, svećenicima nalaže da „trebaju čuvati dostatnu jednostavnost i skromnost, prikladnu duhu obećanja što ga preuzimaju prigodom svećeničkog ređenja”.

„Držim da je ta odredba Druge biskupijske sinode jasna svakom svećeniku i svakome od vas. Osobno sam svećenicima o toj temi progovorio i pozvao nas na vjernost evanđeoskim idealima te crkvenim odredbama i smjernicama, na misi posvete ulja na Veliki četvrtak u travnju ove godine”, rekao je nadbiskup

“Župnikova je obaveza da, osim redovitog savjetovanja i suradnje s članovima Župnog ekonomskog vijeća, i „dade godišnje izvješće župnom ekonomskom vijeću o materijalnom poslovanju župe te mu na uvid dade i sve račune koji prate knjigovodstvo” (Druga biskupijska sinoda, br. 682). Sve članove župnih ekonomskih vijeća potičem i molim da odgovorno pristupaju toj svojoj zadaći. Od mene kao biskupa nemojte očekivati da ja, koji sam po svojoj službi pozvan biti otac i svojim svećenicima, s njima – svojim sinovima, braćom i suradnicima – razgovaram, da komentiram njihove pojedinačne postupke ili da im šaljem poruke, pohvale ili prijekore preko medija. Ako je nužno ili prikladno, to mogu učiniti tek poslije osobnog razgovora s njima.”

Svećenici su odrasli ljudi odgovorni za svoje postupke najprije pred Bogom, a onda i pred crkvenom zajednicom, biskupom i cjelokupnom društvenom javnošću. Drago mi je što se iz javne rasprave proteklih dana moglo prepoznati da skromnost i jednostavnost zastupaju mediji i crkvena zajednica, komentirao je nadbiskup Đuro Hranić slučaj župnika Andrije Vrbanića iz Ivanovca koji je kupnjom luksuznog automobila izazvao burne reakcije javnosti,  javlja Izvještajna katolička agencija IKA.

„Jasno je – svećenici su odrasli ljudi; odgovorni su za svoje postupke najprije pred Bogom, a onda i pred crkvenom zajednicom, pred biskupom i pred javnošću. Drago mi je što se iz javne rasprave koja se proteklih dana razvila moglo osjetiti i prepoznati da skromnost i jednostavnost zastupate i vi u medijima i crkvena zajednica. Zasigurno da je i to snažna poruka i svećenicima i svima nama građanima. I zato vas potičem da o kupljenom autu razgovarate sa svećenikom koji ga je kupio i da najprije od njega tražite pojašnjenje njegovih postupaka”, zaključio je Hranić.