Nadbiskup pohvalio svećenike za ‘tajno’ služenje mise tijekom lockdowna zbog COVID-a

Nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone izrazio je svoju zahvalnost svećenicima koji su pronašli kreativne načine da zaobiđu naredbe o zatvaranje crkvi zbog COVID-19 kako bi služili misu katolicima, tijekom vrhunca vladine politike za vrijeme pandemije, prenosi quovadisecclesia.

U svojim je komentarima nadbiskup Cordileone istaknuo da je “Euharistija ta koja nas povezuje u zajedništvu Božje ljubavi i milosti, što nam omogućuje da nastavimo poslanje našega Gospodina koje je On povjerio svojoj Crkvi.”

“Bez Euharistije smo ništa”, rekao je. “Slijedom toga, bez svećeništva smo ništa.”

“Sada, srećom, pandemija COVID-a je iza nas”, nastavio je. “Ali još uvijek je svježa u sjećanju tuga koji su doživjeli mnogi naši vjernici zbog toga što su bili lišeni Euharistije.”

Ironično primjećujući da bi borba za “dopuštanje i slobodu mise” u San Franciscu usred drakonskih pravila karantene u Kaliforniji “zahtijevala zasebno dvosatno predavanje”, Cordileone je pozdravio svećenike koji su se suprotstavili mandatima.

“Znam da su mnogi od vas (obraćajući se svećenicima Svećeničkog bratstva svetog Petra) našli načina slaviti misu za svoj narod, čak i tajno”, rekao je. “Zahvalan sam vam na tome i ponosan na vas što ste to činili.”

“Međutim, zajednička svima nama je snažna lekcija koju nas je pandemija naučila o tome kakav je život bez Euharistije”, dodao je Cordileone.

Rekao je da se odvajanje ljudi od mise i euharistije tijekom COVID-a može promatrati kao blaža paralela s patnjama poljsko-američkog katoličkog misionara svećenika Waltera Ciszeka, koji je bio zatvoren pod komunističkim režimom u Sovjetskom Savezu. Cordileone je napomenuo kako se Ciszek radovao kada je prebačen u radni logor u Sibiru jer je ondje ponovno mogao služiti misu.

Cordileone je u više navrata zadobio pažnju i podršku katolika zbog svojih pravovjernih izjava i postupaka koji se tiču ​​pitanja vjere i morala.

Prošle je godine nadbiskup San Francisca izdao pastoralnu direktivu kojom je tadašnjoj demokratskoj predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi, samoproglašenoj katolkinji, a opet glasnoj braniteljici legalnog pobačaja, javno zabranjeno primanje Svete pričesti.

Tijekom konferencije o “duhovnom ratu” ranije ove godine, Cordileone je osudio pobačaj kao “sotonsko djelo” i ustvrdio da su pokušaji da se izbrišu razlike između muškaraca i žena kroz transrodnu ideologiju također “demonski”.