Nadbiskup Puljić u Zadru zaredio trojicu novih đakona

Nadbiskup je poželio da ređenici ljube bez koristoljublja, da se daruju bez pridržaja i služe bez uvjetovanja.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je u subotu 20. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru, trojicu novih đakona Zadarske nadbiskupije. To su Mario Mršić iz župe Biograd – Kosa, Frane Šindija iz Bibinja i Mate Žilić iz Briševa, izvijestila je Zadarska nadbiskupija.

– Bitna dimenzija đakonskog ređenja obilježena je riječju 'diakonia' – služenje. Ako netko želi biti prvi, neka bude sluga. Jer naše je zvanje služiti. I Gospodin nas šalje zato da služimo. Služimo Njegovu kraljevstvu ponajprije, a onda i ljudima koji su oko nas – kazao je mons. Puljić.

Naglasio je da ređenje uvijek uvodi u otajstvo Božjeg plana s ljudima i podsjeća na Isusove riječi: 'Ne izabraste vi mene, nego sam ja vas sebi izabrao i odredio da idete i rod donosite.'

– Božja je milost što su Mario, Frane i Mate izrekli slobodno svoj: 'Evo me!' Bog poziva i bira, a čovjek odgovara. Stoga je duhovno zvanje dar i otajstvo vjere, a u njegovu rađanju i hodu uključeni su Bog i čovjek, obitelj i zajednica vjernika. Ređenje je dar ređenicima, ali i nadbiskupiji, Crkvi i narodu – rekao je zadarski nadbiskup.

Nadbiskup je poželio da ređenici ljube bez koristoljublja, da se daruju bez pridržaja i služe bez uvjetovanja, da neporočno obdržavaju duhovnu stegu sa svjedočanstvom dobre savjesti. Đakonat je prvi stupanj sakramenta svetoga Reda.
– Očituje se u Službi riječi, služenju kod oltara i u služenju bližnjima u potrebi. Da bi to mogli činiti slobodno i nepodijeljena srca, đakoni će javno odabrati stalež beženstva radi Kraljevstva nebeskog. Uz to, obećat će da će čuvati i razvijati duh molitve, obdržavati bogoslužje časova te moliti za Crkvu i čitav svijet – istaknuo je.

Potom je dodao da Crkva nije samoupravna zajednica ni demokratsko društvo, nego zajednica vjernih Isusovih učenika s hijerarhijskim ustrojem proglašenim na gori blaženstava.

– Uslijed utjecaja sekularizma i aktivizma, postoji ozbiljna opasnost da se zanemari duhovnost i molitva. Stoga Crkva kao dobra majka i učiteljica obvezuje i potiče ređenike da tumače crkveni nauk te pobožno i vjerno slave Kristova otajstva u znaku tropleta: vjeruj što razmatraš, druge poučavaj što vjeruješ te sam vrši ono što druge poučavaš – poručio je mons. Puljić.

Označeno u