Novi biskup najveće biskupije u SAD-u

Papa Franjo imenovao je 11. srpnja dominikanca Stevena Maekawu biskupom Fairbanksa na Aljasci koja je površinom najveća biskupija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Maekawa će u Fairbanksu naslijediti biskupa Chada Zielinskog, kojeg je papa Franjo 2022. imenovao biskupom New Ulma u Minnesoti, javlja CNA a prenosi nedjelja.ba.

Ova najsjevernija biskupija u SAD-u ima ukupno 166 800 stanovnika, od kojih su otprilike 11 500 katolici raspoređeni u 46 župa, od kojih se do samo devet može doći automobilom te će novi biskup morati koristiti zrakoplov kako bi stigao do nekih udaljenih katoličkih župa, uključujući lokalne zajednice Yup'ik, Cup'ik i Inupiat.

To je također siromašna biskupija sa samo osam župa koje se same izdržavaju, a u nekim vjernici primaju sakramente svaka dva ili tri mjeseca, jer svećenici do njih prelaze velike udaljenosti po teškom terenu i vremenskim uvjetima.

Inače, novi biskup je rođen u Seattleu 22. studenog 1967. Prije svećeničkog ređenja stekao je diplomu iz arhitekture na Sveučilištu Washington, a zatim je filozofiju i teologiju studirao na Dominikanskoj školi u Berkeleyju, u Kaliforniji, gdje je stekao stupanj magistra teologije 1998., iste godine kada je zaređen za svećenika.

Do sada je služio kao kapelan Centra Newman na Sveučilištu Washington (1998. – 2002.) i kao ravnatelj za zvanja Zapadne dominikanske provincije (2007. – 2015.). Služio je u San Franciscu i Seattleu prije nego što se preselio u Anchorage 2016.

Označeno u