Osvjetljavanje sarajevske katedrale u znak solidarnosti s progonjenim kršćanima

Vrhbosanska nadbiskupija priključit će se u srijedu 24. studenoga inicijativi Katoličke humanitarne organizacije „Kirche in Not“ te će osvjetljavanjem katedrale Srca Isusova u crveno izraziti solidarnost s progonjenim kršćanima diljem svijeta, priopćili su iz Vrhbosanske nadbiskupije u četvrtak 18. studenoga.

Toga dana će sarajevska prvostolnica od 17 do 24 sata biti „obojena“ u crveno, a u 18 sati misu će predslaviti vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić nakon koje će biti upriličeno molitveno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

„Kirche in Not“ već godinama posljednju srijedu u studenome diljem svijeta različitim aktivnostima pokušava skrenuti pozornost na kršćane koji trpe zbog svoje vjere. Jedan od načina je iluminacija znamenitih građevina u crveno čemu će se ove godine priključiti i Vrhbosanska nadbiskupija.

Prema podacima organizacije Open doors iz siječnja 2021. u svijetu se u 2020. godini dogodio porast broja progonjenih kršćana. Više od 340 milijuna Kristovih sljedbenika doživjelo je visoku stopu progonstva ili diskriminacije. To znači da se jedan od osam kršćana susreo s nekim vidom progona. Najteža situacija je u „12 crvenih“ zemalja u kojima je razina progona najjača: Sjevernoj Koreji, Afganistanu, Somaliji, Libiji, Pakistanu, Eritreji, Jemenu, Iranu, Nigeriji, Indiji, Iraku i Siriji, navodi se u priopćenju Vrhbosanske nadbiskupije u četvrtak 18. studenoga.

Označeno u