Papina poruka tjedna, 13.01.2015.

Papa Franjo: Kultura odbacivanja stvara ranjeno čovječanstvo

Terorizam je „posljedica kulture otpada, primijenjene na Boga", kazao je papa Franjo (12. siječnja) diplomatskom zboru pri Svetoj Stolici, u tradicionalnom susretu na početku godine. Vjerski fundamentalizam, prije nego što odbaci ljudska bića uz užasne pokolje, odbacuje samoga Boga, kazao je Papa. Nepravednoj agresiji, koja pogađa kršćane i druge etničke i vjerske skupine u Siriji i Iraku, potrebno je jednodušno odgovoriti i zaustaviti širenje nasilja. Franjo je pozvao međunarodnu zajednicu i vlade pojedinih država, kao i muslimanske čelnike, da poduzmu konkretne inicijative za mir i obranu onih koji trpe.

„Bliski istok bez kršćana bio bi izobličen i osakaćen", kazao je papa Franjo.

I danas postoji sklonost odbacivanju, koji nas navodi da ne gledamo na bližnjega kao na brata kojeg trebamo prihvatiti. Radi se o „mentalitetu koji stvara kulturu otpada, koja nikoga i ništa ne štedi", dok konačno ne proizvede „nasilje i smrt".

Takva kultura, kultura odbacivanja, stvara ranjeno čovječanstvo i stalno ga napetostima i sukobima ranjava. Papa je podsjetio na Pakistan, gdje je prije mjesec dana „s neviđenom brutalnošću masakrirano" više od stotinu djece, te je još jednom upozorio na stanje nalik „svjetskom ratu u komadićima", navodeći i Ukrajinu kao „dramatičnu pozornicu sukoba", s nadom da će se putem dijaloga prekinuti neprijateljstva.

Za mir na Srednjem istoku i u Svetoj zemlji nikada se ne smijemo umoriti moliti, a za širenje fundamentalističkoga terorizma kazao je kako je „zastrašujuće".

Papa se osvrnuo i na teško stanje u afričkim zemljama, posebno Nigeriji, gdje postoji „užasno trgovanje" mladim djevojkama koje su bili oteli islamistički fundamentalisti skupine Boko Haram.

Ratove nažalost obilježava, kazao je Papa, i „užasan zločin" silovanja, „najteži zločin protiv dostojanstva žene".

Govorio je o izbjeglicama koji su zbog sukoba prisiljeni na izgon iz njihovih domova i koji često gube život na putu prema boljem životu, te su podvrgnuti zlostavljanju pravih mučitelja vođenih pohlepom za novcem.

„Mediteransko more ne može postati veliko groblje", ponovio je Papa, te na koncu zahvalio svima koji se u afričkim zemljama sučeljavaju sa zarazom ebole.