Posljednje riječi oca Jacquesa Hamela pred ubojicama: 'Odstupi sotono'

Otac Jacques Hamel ubijen je u dobi od 85 godina

26. srpnja 2016., ubijen je u dobi od 85 godina otac Jacques Hamel, dok je slavio svetu misu u crkvi Sv. Stjepana, Saint-Etienne de Rouvray, u francuskoj pokrajini Normandiji.

Otac Hamel je prvi svećenik ubijen od džihadista u Europi u ovom stoljeću. Činjenica da je ubijen upravo u crkvi Sv. Stjepana potiče na promišljanje, i poziva nas na ponovno čitanje života ovog francuskog svećenika, u svjetlu života kršćanskog prvomučenika, i mnogih drugih koje je Papa Franjo nazvao braćom progonjenom zbog vjernog svjedočenja Evanđelja. U rujnu prošle godine, na misi zadušnici za oca Hamela, Papa Franjo je istaknuo kako je ubijeni svećenik Jacques dio lanca mučenika, kršćana koji danas trpe kako se ne bi odrekli Isusa Krista.

Poput kriminalca ubijen je dobar i krotak čovjek, čovjek bratstva. U trenutku smrti, istaknuo je tada Papa Franjo, otac Hammel je lucidno prokazao začetnika progona. Sotona je začetnik progona, svjedoče njegove posljednje riječi pred ubojicama: „Odstupi Sotono!“. Mučenici, naprotiv, slijede Isusa, rekao je tom prilikom papa Franjo, jer On je „prvi mučenik“, „njihov jedini kruh“, i „ne treba im ništa drugo“: „o mučeniku se ne može govoriti kao o heroju, to je čovjek kojem je iskazana Božja milost, jer mučenicima nas čini Božja milost, a ne hrabrost“. Danas su mučenici brojniji nego u prvim kršćanskim vremenima, podsjetio je tom prilikom Sveti Otac, mada mediji o njima ne govore. U Rimu, u bazilici sv. Bartolomeja, postavljen je memorijal novih mučenika 20. i 21. stoljeća.

Don Angelo Romano, rektor Bazilike, ističe da se danas događaju „masovna mučeništva koja zahvaćaju cijele crkvene zajednice“. Uz njih, postoje i tzv. „skriveni mučenici“, muškarci i žene koji nastoje promicati bratstvo, pronalazeći nove putove življenja Evanđelja, „kršćani koji ljube bezuvjetno u materijalističkom i individualističkom svijetu“, po nauku Isusa Krista.

„Nalikovati Isusu“ privlači vjernike, dodaje rektor Romano, i zato je smrt oca Jacquesa duboko potresla Francusku. U tom smislu, zaključuje don Romano, jasno je što Papa misli kad citira Tertulijanovu misao, „krv mučenika je sjeme kršćana“: „nema sumnje da je Gospodin pobijedio zlo, a mi moramo biti na visini povjerenog nam zadatka: a to je navještaj Evanđelja svijetu koji ga je tako potreban“.