POVIJESNI DAN Papa Franjo priznao čudo argentinskoj redovnici

Vatikan je u utorak objavio da je papa Franjo odobrio proglašenje dekreta kojim se priznaje čudo pripisano argentinskoj redovnici iz 18. stoljeća, otvarajući joj put da postane prva argentinska svetica.

Sveti Otac sastao se s kardinalom Marcellom Semerarom, prefektom Dikasterija za kauze svetaca, ovlaštenim proglasiti “dekret u vezi s čudom koje se pripisuje zagovoru bl. Marije Antonije od svetog Josipa”, javlja CNA.

Maria Antonia de Paz y Figueroa, od milja poznata kao “Mama Antula”, bila je osnivačica Kuće za duhovne vježbe u Buenos Airesu.

Nakon protjerivanja isusovaca iz zemlje, išla je od grada do grada po siromašnim regijama sjeveroistočne Argentine promičući duhovne vježbe u ignacijanskoj tradiciji.

U manje od deset godina, blažena Maria Antonia ponudila je utočište desecima tisuća ljudi.

Bila je cijenjena zbog svoje iznimne razboritosti i poznata po tome što je prije donošenja bilo kakve odluke tražila savjet od mudrih ljudi i vjerskih autoriteta. Ona je za mnoge ljude bila primjer skromne i spontane jednostavnosti, sposobna ‘graditi mostove’ ​​svojom dostupnošću i mudrošću,

Rođena je 1730. u argentinskoj provinciji u Santiago del Esteru, a umrla je 7. ožujka 1799. u Buenos Airesu. Njezino tijelo bilo je pokopano u apsolutnom siromaštvu na groblju pored tamošnje crkve Pietà.

Maria Antonia proglašena je blaženom 2016.

CNA-ov novinski partner na španjolskom jeziku, izvijestio je u utorak da je Katolička crkva u Argentini doživjela "povijesni dan" "ogromne radosti" nakon što je saznala za objavu Svetog Oca.

Pomoćni biskup Ernesto Giobando iz Buenos Airesa pokazao je slično uzbuđenje, prema ACI Prensa, a prelat je napisao na Facebooku: "Dragi prijatelji: Hvala Bogu i našem prvom argentinskom svecu."

Otac Pedro Brassesco, koji je u Rimu gdje sudjeluje na Sinodi sinodalnosti, također se osvrnuo na događaj na svom Facebook profilu, napomenuvši: "Kako bi bilo lijepo kada bi papa Franjo mogao otići u Argentinu da je proglasi svetom."