Predsjednik komisije europskih biskupa podržao sustav covid potvrda za pristup svetim misama na cijelom kontinentu

Predsjednik Komisije biskupskih konferencija Europske zajednice (COMECE) dao je punu potporu sustavu COVID potvrda za pristup svetim misama na cijelom kontinentu, osuđujući otpor takvim mjerama kao uzrok „povrijeđenosti i dezorijentiranosti.”

Prema članak objavljenom u The Tablet-u, luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, SJ, kojeg je papa Franjo imenovao kardinalom 2019., pozvao je na strožiju provedbu obveze pružanja dokaza o cijepljenju protiv COVID-19, prije nego što se dopusti prisustvovanje vjerskim skupovima, uključujući svetu misu, za katolike diljem Europe, piše quovadiscroatia.

Na temelju toga da se, uglavnom benigna varijanta, omikrona širi kontinentom, Hollerich je pozvao kršćane da prihvate cijepivo, okaljano abortusom, kako bi pomogli “spasiti živote”, navodeći da bi “ova zelena potvrda trebala pootaknuti vjernike da se vrate na misu”. Unatoč Hollerichovoj tvrdnji, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objavili su prošlog mjeseca podatke koji pokazuju da je velika većina (oko 79 posto) infekcija omikronom bila kod “potpuno cijepljenih” osoba.

Prelat je sugerirao kako bi se, s obzirom da su se katolici u njegovom rodnom Luksemburgu “uvjereno pridržavali” zakona koji je na snazi ​​“da samo cijepljenima dopušta sudjelovanje u liturgijama, osim u slučaju slavlja s manje od 20 vjernika”, ovo ograničenje sada moglo proširiti na sve katoličke crkve (u Europi).

“Neki svećenici su se usprotivili, a to ne pomaže u potrazi za rješenjem”, požalio se Hollerich, dodajući kako su svećenici koji odbijaju provoditi takve prisilne mjere u svojim župnim zajednicama- uzrok “povrijeđenosti i dezorijentacije”.

63-godišnji kardinal postavljen je za generalnog relatora Sinode o sinodalnosti 2021.-2023., čija je tema “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”, koja se održava nakon kontroverznog “Sinodalnog Puta” katoličkih biskupa u Njemačkoj.

Isusovački kardinal je izrazio “veliko poštovanje” prema njemačkom primjeru Sinodalnog puta, navodeći svoju otvorenost ređenju žena i otvaranje svetog reda za oženjene muškarce.

Hollerichovu želju da pristup sakramentima bude ograničen za samo cijepljene vjernike, ponovio je liberalni kardinal Christoph Schönborn, koji je, prema The Tablet, podržao obvezno cijepljenje kao dio “odgovornosti za opće dobro”.

Označeno u