Pri kraju radovi na Kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Povijesni događaj za cijeli hrvatski narod jest gradnja Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu koja je započela je prije dvije godine, a temeljni kamen blagoslovio je kardinal Josip Bozanić. 

Prvi put Hrvati će imati svoj bogoslužni prostor u zemlji rođenja našega Isusa. To je čast za jedan narod i jako je teško dobiti priliku i prostor za gradnju kapele.

Hrvatski narod je tu priliku dobio zahvaljujući angažmanu fra Tomislava Glavnika, fratra, konventualca iz Zagreba. On je uspio s fratrima Svete zemlje dogovoriti da Hrvati dobiju svoju kapelu, što je Hrvatska vlada velikodušno prihvatila i financirala kompletnu gradnju i zemljište.

Projekt je to revitalizacije Pastirske poljane u predgrađu Betlehema, u kojoj sudjeluje još pet zemalja s izgradnjom svojih kapela: Italija, Španjolska, Argentina, Kolumbija i Poljska.

Kapela hrvatskih svetaca i blaženika zauzima središnji dio i na dva je kata, a tu je smješten i Centar za mlade. Na odobrenje kustodije Svete zemlje za uređenje Kapele izabran je prof. Ilija Skočibušić poznati umjetnik, kipar iz Tomislavgrada. On je angažiran na uređenju unutrašnjosti kapele i koautor je uređenja vanjske fasade kapele. Uređenje Kapele financiraju hrvatski dobročinitelji iz zemlje i svijeta.

Blagoslov Kapele bio je planiran krajem prošle 2023. godine, ali je odgođen zbog ratne situacije. Svečano otvaranje i blagoslov ipak se planira krajem ove ili početkom iduće godine, što najviše ovisi od ratnih okolnosti na tom području.

Prekrasno i monumentalno uređenje unutrašnjosti kapele pogledajte u nastavku:

Označeno u