PRVI PUT U POVIJESTI CRKVE: Nerođeno dijete na putu proglašenja svecem!

Krajem studenog, Dekretom pape Franje o mučeničkoj smrti obitelji Ulma, koju su Nijemci ubili jer su skrivali Židove, blaženim je proglašeno i nerođeno dijete koje je u utrobi nosila supruga i majka, Wiktoria Ulma kada su ubijeni.

Józef Ulma i njegova supruga Wiktoria živjeli su u selu Markowa, u Poljskoj, u tom vrlo katoličkom zemljoradničkom mjestu. Imali su šestero djece, i čekali rođenje sedmoga. Józef je bio pčelar i uzgajao voće, te je bio vrlo aktivan u skupini Katoličke mladeži.

Kada su započeli antisemitski progoni, mnogi su nastojali pomoći Židovima no, tko se upuštao u to, riskirao je život. Józef i Wiktoria nisu razmišljali ni trenutka; skrili su u kući osam Židova i pružili im pomoć. Međutim, netko je to dojavio nacistima koji su 24. ožujka 1944. okružili njihov dom i otkrili osmero Židova. Najprije su ubili Židove, a nakon toga usmrtili Wiktoriju, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, te njezinog supruga Jozefa i to na pragu kuće pred drugim mještanima, koji su to morali gledati kao upozorenje.

Malodobna djeca su počela vrištati, a nacisti su potom ubili i svu djecu obitelji Ulma: Stanisławu (7), Władysława (6), Franciszeka (4), Antoni (3) i Mariju (2).

Vatican News piše kako su rođena djeca dijelila vjeru svojih roditelja, a nerođeno dijete u Wiktorijinoj utrobi primilo je krštenje krvlju te će i ono biti proglašeno blaženim.

Postulator beatifikacije Witold Burda rekao je: „Vrijedi naglasiti da će i nerođeno dijete koje je Wiktoria Ulma nosila pod svojim srcem, biti uzdignuto na čast oltara“.