Službeno zatraženo proglašenje Sv. Terezije Benedikte od Križa ckvenom naučiteljicom

Generalni postulator Reda bosonogih karmelićana o. Marco Chiesa je tijekom audijencije kod pape Franje 18. travnja predao dokumente u svrhu proglašenja Sv. Terezije Benedikte od Križa (Edith Stein) crkvenom naučiteljicom.

Na temelju toga Dikasterij za kauze svetaca može razmotriti službeno proglašenje svetice crkvenom naučiteljicom. Karmelićani predlažu da joj se dodijeli naslov Doctor veritatis (učiteljica istine), jer se u središtu njezina djela nalazi istina prepoznata u Isusovoj osobi, objavio je katholisch.de.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je 1987. bosonogu karmelićanku Edith Stein blaženom, a 1998. svetom. Svetica je 1999. proglašena zaštitnicom Europe.

Rođena u židovskoj obitelji 1891., Edith Stein krštena je 1922., a 1933. stupila je u redovničku zajednicu bosonogih karmelićanki i uzela redovničko ime Terezija Benedikta od Križa. Prije toga, promovirana je kod filozofa Edmunda Husserla u Freiburgu, ali kao žena nije dobila pristup habilitaciji. Godine 1933. obratila se papi Piju XI. sa zamolbom da joj se dopusti javni prosvjed protiv progona Židova. Ubijena je 1942. u koncentracijskom logoru Auschwitzu.

Crkveni naučitelji su sveci koji su dali pečat teologiji, a naslov crkvenog naučitelja udjeljuje papa. Ukoliko bude proglašena crkvenom naučiteljicom, Sv. Terezija bit će peta žena (treća iz karmelskoga reda) s tim naslovom. Crkva je do sada proglasila 37 crkvenih naučitelja, a od karmelićana dosad su crkvenim naučiteljima proglašeni osnivač reda Sv. Ivan od Križa, Sv. Terezija od Isusa (Avilska) i Sv. (Mala) Terezija od Djeteta Isusa i Svetoga Lica.

Papa Franjo je tijekom svoga pontifikata crkvenim naučiteljim proglasio armenskog mistika Sv. Grgura iz Nareka i Sv. Ireneja Lyonskog, prenosi IKA.