Studijsko putovanje đakona po BiH

U sklopu zajedničke Đakonske pastoralne godine na razini BK-a BiH, 20 đakona uključenih u ovaj program od 1. do 4. ožujka nalazi se na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu. Cilj ovoga putovanja jest upoznavanje budućih mladomisnika s pojedinim crkvenim institucijama u BiH.

Prema rasporedu duhovno-studijskog izleta ponedjeljak, 1. ožujka bio je posvećen upoznavanju Hercegovine.

U Mostaru su posjetili sjedište Hercegovačke franjevačke provincije, susreli se s provincijalom fra Miljenkom Štekom i vikarom Provincije fra Ikom Skokom, obišli crkvu Sv. Petra i Pavla te muzej i biblioteku.

Đakoni su posjetili i Caritasov Rehabilitacijsko-edukacijski centar „Sveta Obitelj“ koji vode sestre Služavke Maloga Isusa, zatim Provincijalat Školskih sestra franjevki Krista Kralja gdje ih je primila s. Petra Bagarić, zamjenica provincijalke i kućna predstojnica te mostarsku katedralu Marije Majke Crkve kroz koju ih je proveo don Luka Pavlović, župnik i dekan.

Središnji događaj ovoga dana bilo je euharistijsko slavlje koje je u kapelici Caritasova Kulturno-duhovnoga centra „Emaus“ predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Koncelebrirali su fra Miljenko Šteko, provincijal; prof. Pavo Jurišić, voditelj pastoralne godine, don Željko Majić, generalni vikar i ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija i don Domagoj Markić, biskupov tajnik.

Drugoga dana u utorak, 2. ožujka posjetili su: Široki Brijeg, Livno i Banja Luku.

Prva stanica na njihovom proputovanju toga dana bilo je važno središte Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu. Ovdje su pohodili najstariji samostan ove provincije, kojega su braća podigla nakon odvajanja od matične provincije Bosne Srebrene i dolaska fratara iz, do tada, svoga matičnog samostana u Kreševu na područje Hercegovine. Došli su, kako je zapisano u knjigama, na golu ledinu i okupili se pod starim hrastom koji i danas stoji u dvorištu pred crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Njihov domaćin bio je gvardijan samostana fra Ivan Marić i vicepostulator kauze širokobrijeških fratara mučenika fra Miljenko Stojić. Po dolasku u crkvu đakoni su s voditeljem izmolili Križni put u crkvi, a nakon toga im je fra Miljenko predstavio povijest samostana i crkve. Uslijedilo je razgledavanje bunkera, mjesta stradanja i ubistva širokobrijeških fratara koje su partizani pobili početkom 1945. kada su upali na Široki Brijeg, a ta ubojstva su bila iz mržnje prema vjeri. Zajednički su se pomolili na mjestu stradanja, te su nakon toga pošli u samostan gdje su se uz osvježenje i kavu zadržali u razgovoru s vicepostulatorom.

Trećega dana u srijedu 3. ožujka đakoni su bili u posjetu Banjaluci. Susreli su se direktorom Caritasa Banjolučke biskupije i razgovarali o njihovim projektima te pohodili trapistički samostan Marija Zvijezda. Obišli su franjevački samostan na Petričevcu gdje su ih za ručak ugostila braća ovoga samostana. Nakon toga pošli su iz Banjaluke prema Sarajevu, a uz put su svratili u svetište Sv. Ive u Podmilačju i u sjemenište u Travniku gdje se nalaze zemni ostatci časnog Sluge Božjega Petra Barbarića.

Danas, četvrtog dana studijskog putovanja u četvrtak, 4. ožujka, očekuje ih slijedeći program:

9:00 – Posjet Caritasu Vrhbosanske biskupije i upravi Provincije sestara milosrdnica na Stupu

11:00 – susret s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene na Kovačićima

12:30 – Razgovor i ručak s kardinalom Vinkom Puljićem u njegovoj rezidenciji te posjet Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom i središnjim ustanovama BK-a BiH

16:00 – Susret s provincijalnim glavaricama Družbe sestara Služavki Maloga Isusa i Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina na Bjelavama

18:00 – Euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali kojega će predslaviti kardinal Vinko Puljić

19:00 – Večera s nadbiskupima u KŠC-u Sv. Josip u Sarajevu.