Sveta Faustina Kowalska

5. listopada Crkva slavi spomendan sv. Faustine Kowalske, poljske mističarke koja je potaknula pobožnost poznatu pod nazivom Božansko milosrđe.  Sv. Faustina (rodnim imenom Helena) je, kao treće dijete, rođena 25. kolovoza 1905. god. u siromašnoj obitelji s desetero djece, u poljskom selu Glogowiec.

Iako je od malih nogu osjećala snažnu potrebu za duhovnošću i želju za stupanjem u samostan, to joj za dugo vremena nije uspjelo. Nakon što je u svojoj osamnaestoj godini usrdno molila roditelje da ju puste da stupi u redovnički život, a oni su to odbili, u njoj se rodio svojevrsni revolt, pa je je svoj život okrenula prema različitim ispraznostima, iako u njima nije nalazila nikakvo zadovoljstvo.

To je potrajalo jedno vrijeme, ali je onda naglo prekinuto na jednoj zabavi. Naime, dok su se drugi zabavljali, ona se osjećala u duši prilično potišteno, a onda je u jednom trenutku, kada je počela plesati, imala viđenje Isusa, prljavog i cijelog u ranama. To ju je iznimno potreslo te se neopazice izvukla iz društva i otišla u crkvu, gdje je satima usrdno molila da joj Bog otkrije svoje namisli.

Čula je unutrašnji glas koji joj je rekao da odmah ode u Varšavu i ondje stupi u samostan. Otišla je kući, u nekoliko rečenica rekla sestri što joj se dogodilo i da pozdravi roditelje, pokupila najnužnije stvari i iste noći otputovala u Varšavu i prijavila se u samostan Naše Gospe od Milosrđa. Međutim, kako nije imala nužnu opremu bez koje se tada nije primalo u samostan, ondje su ju odbili i preporučili joj da prvo zaradi što treba, a onda se javi. Tako je najprije godinu dana radila kao kućna pomoćnica kod neke varšavske gospođe, a tek onda su je primili u samostan. Bilo je to 1. kolovoza 1925. god.

Uzela je ime Marija Faustina od Presvetog Sakramenta, te je narednih godina radila u kuhinji, vrtu i kao vratarica samostana. Pri tome je promijenila više samostana.

22. veljače 1931. god. doživljava mistično iskustvo, u kojemu ima viđenje Milosrdnog Isusa, iz čijeg srca izlaze dvije zrake u vidu krvi i vode koje se prelijevaju na cijeli svijet, te joj sam Milosrdni Isus povjerava zadaću da se naslika i štuje takva slika i na takav način pokrene pobožnost Božanskom Milosrđu. Riječ je o pobožnosti koja ima za cilj po molitvi i drugim oblicima isprositi milost i ljubav Božju za cijeli svijet. Posebno je na van vidljiva po slici Božanskog Milosrđa na kojoj piše “Isuse, ja se uzdam u tebe”.

Sveta Faustina je imala i druge nadnaravne milosti, kao npr. prorokovanje, čitanje ljudskih srca, stigme, vizije i drugo. Uz to je imala velike duhovne i tjelesne patnje koje je prikazivala Isusu za spas ljudi i duša u čistilištu, a koje su joj svakodnevno narušavale zdravlje.

Iza sestre Faustine je ostao njezin Dnevnik, kojega je počela pisati 1934. god., a pisala ga je sve do svoje smrti. Iz njega se saznaje puno i o samoj svetoj Faustini i o pobožnosti Božanskom Milosrđu. Shrvana tuberkulozom, umrla je 5. listopada 1938. god. u svojoj 33. godini.

Sveti papa Ivan Pavao II. je posebno štovao sestru Faustinu i bio promicatelj pobožnosti Božanskog Milosrđa, pa ju je 8. travnja 1993. god. proglasio blaženom, a 30. travnja 2000. svetom. Obje godine je tada bila Druga vazmena nedjelja, pa je upravo taj datum isti papa odredio da se slavi Nedjelja Božanskog Milosrđa, a zanimljivo je primijetiti da je na isti dan i sam preminuo.

Sveta Faustina se štuje kao zaštitnica siromašnih obitelji, djece, kućnih pomoćnica, kuhara, vrtlara, portira i vratara, te kao zaštitnica mladića i djevojaka koji žele poći u samostan. KRUNICA BOŽANSKOG MILOSRĐA

vjeraidjela.com