‘Sveti Ivan Pavao II. je Božji general koji predvodi vojsku u borbi sa zlom i idolima našeg vremena‘

Apostolski Upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić svoju je homiliju u nedjelju na dan sv. Dujma tijekom misnog slavlja na Rivi posvetio svetom Ivanu Pavlu II nazvavši ga "Božjim generalom koji predvodi vojsku u borbi sa zlom i idolima našeg vremena."

Prisjetivši se 25- godišnjeg jubileja Papinog pohoda Splitu i Solinu, Puljić je rekao da se Ivan Pavao II. "nije umarao braniti ljudska i božanska prava i žarko moliti sve neka otvore vrata Kristu, jedinom otkupitelju i spasitelju ljudi."

Ivana Pavla II. je nazvao velikim strategom s razvijenim osjećajem za povijest i Božjim glasnikom na tlu "umorne i izranjene Europe".

"Do zadnjeg dana života bio je u pokretu među ljudima, istrošio se obilazeći svijetom i braneći ljudska i božanska prava. Ostavljao je dojam poniznog i skromnog pastira koji je djelovao proročki, snažno i zauzeto", kazao je.

Puljić je u propovijedi ocijenio da je Ivan Pavao II. bio obdaren istančanim osjećajem za povijest pa ga možemo pridružiti velikim Europljanima koji su sanjali pomirenu, a ne posvađanu, ujedinjenu, a ne raskomadanu Europu.

Također je poručio kako je oproštenje ubojici herojski čin koji su kadri učiniti samo sveci rekavši: "Hvala Ti, sveti Ivane Pavle II. za to divno svjedočanstvo".

"I nama si 13 godina kasnije u prigodi povijesnog susreta na Hipodromu u Zagrebu 1994. godine, u tijeku najžešće agresije jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih formacija, poručio i zamolio da budemo kadri oprostiti i moliti oproštenje. Pomozi nam da Te slušamo i slijedimo Tvoje pastirske i očinske savjete kako bismo izgrađivali Lijepu Našu na principima ljubavi, pravednosti i solidarnosti."