Talijanski svećenik s Hrvatima molio za unesrećene u poplavama

„Molimo danas za sve unesrećene u poplavama diljem Hrvatske, kao i za sve one koji unesrećenima priskaču u pomoć“, uputio je poziv okupljenim Josipovim hodočasnicima mons. Antun Sente, ml., na početku pobožnosti i misnog slavlja koje je predvodio o. Gaudencije Spetić, OSPPE, župni vikar na Kamenskom u srijedu, 17. svibnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Koncelebrirali su dr. sc. Tomislav Zečević, župnik u Skradu, don Fabio Iodice, direktor Međunarodnog kulturnog centra „Ivan XXIII“ u Rimu i mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Pjevanje su animirali članovi župnog zbora svetog Josipa pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ, uz orguljsku pratnju mo Krešimira Klarića, glavnog orguljaša Josipova svetišta u Karlovcu.

U homiliji o. Gaudencije je između ostalog kazao kako Isus ima svoj način i vrijeme djelovanja koji ne mora uvijek odgovarati našim očekivanjima i htijenjima i koje je često iznad naših shvaćanja. Kad Isus kaže da će nas Duh istine upućivat u svu istinu, zapravo nam poručuje da smo pozvani tražiti istinu o sebi i o Bogu. Traženje istine o Bogu je vrlo ugodno. Čovjek koji je Bogotražitelj ne može se prestati Bogom oduševljavati, Božjom dobrotom, ljubavlju, milosrđem. Malo je teže, koji put i neugodno tražiti istinu o sebi, a to je upravo temelj duhovnosti. Kakva je istina o meni? Znamo istinu o susjedima, o nekim drugim ljudima koji nam idu na živce. Čitamo novine pa mislimo da znamo istinu o cijelome svijetu, a poznajemo li sebe? Nadalje, dopuštam li Duhu Božjemu da me upućuje u istinu o meni? Iskren čovjek prema sebi ubrzo će otkriti različite mane i nedostatke. Baš zbog ljudske ograničenosti potreban nam je Bog. Pozvani smo biti Bogu slični pa i u trpljenju, a to je poziv na svetost. A put svetosti jest jedna dinamika odnosa između čovjeka i Boga u kojoj čovjek dopušta Bogu da ga mijenja. Dobar primjer nam je sveti Josip koji se predao u ruke Božje i dopustio Bogu da promijeni njegove planove, želje i ideje, protumačio je o. Gaudencije.

Pri kraju misnih slavlja srijedom uprava Josipova svetišta dogovori javno svjedočenje vjere s određenom osobom. „Za ovu srijedu nije bio pripremljen nitko. Ipak pobrinu se sveti Josip da ni ova srijeda ne bude bez svjedočanstva. Naime, na svom putovanju kroz Hrvatsku direktor Međunarodnog kulturnog centra „Ivan XXIII“ u Rimu u pratnji dvojice hrvatskih pitomaca iz spomenutog centra navratili su u Josipovo svetište u Karlovcu. Njegov nenajavljeni dolazak možemo protumačiti kako dar svetog Josipa za ovu srijedu,“ kazao je tom prigodom mons. Sente.

Don Fabio, koji je prvi put u Hrvatskoj tom je prigodom zahvalio dobrom Bogu, kao i svim sudionicima slavlja za lijepi doček koji ga je zapravo iznenadio i nastavio kako „naša vjera nije činjenica prošlosti, nije neko unutarnje prosvjetljenje, već je to jedan povijesni događaj.“ To je zapravo činjenica odnosa koji su stvoreni od Duha Svetoga, te povijest koja nas ujedinjuje. Pripadamo istoj povijesti, i bez obzira što smo iz različitih naroda i država kad se susretnemo za Kristovim stolom u euharistiji prepoznajemo isto iskustvo vjere. To se zove Katolička Crkva. Danas sam to u zajedništvu s vama, iako ne razumijem hrvatski jezik, snažno osjetio upravo na ovom euharistijskom slavlju. Hvala Bogu i vama na tome. Naš Međunarodni kulturni centar „Ivan XXIII“ u Rimu prima sveučilišne studente koji dolaze iz cijeloga svijeta, iz svih država. U ovom trenutku u centru borave pripadnicima osamnaest zemalja. Među njima ima i nekoliko Hrvata koji su me i doveli ovdje u Josipovo svetište. Naš centar je i ekumenski i međureligijski. Studenti žive zajedno, zauzeti su oko svojih studija koji su različiti, ali žive zajedno. Iako ima i onih koji pripadaju drugim religijama, svi žive zajedno i svi su oduševljeni, fascinirani Isusom. Jer Isus ih privlači, dira ih u srce. Naime, Isus je uskrsnuo on nije prošlosti. Prisutan je ovdje među nama i ti mladi žele dotaknuti Isusa, žele dotaknuti istinu. Tome svjedoči i posebni dar kojega smo ove godine primili. Papa Franjo susreo se sa svim mladima koji žive u Centru i razgovarao s njima. Nakon susreta s papom Franjom neki su zatražili krštenje. Bila je to velika radost i za jedne i za druge. Upravo u tome prepoznajemo činjenicu da je Isus živ. Stoga rado preporučam u vaše molitve sve te mlade, a i kad im se vratim rado ću im pripovijedati o ovom iskustvu te s njima moliti za sve vas, zaključio je don Fabio. Mons. Sente tom je prigodom don Fabiju uručio repliku kipa svetog Josipa iz Karlovca.

Istog dana Josipovo svetište u Karlovcu posjetilo je pedesetak članova Križevačkog likovnog kruga nakon što su sudjelovali u otvorenju izložbe „Stvarnije od stvarnog“ vrsnog likovnog umjetnika, slikara hiperrealista Zorana Homena iz Križevaca u Galeriji „Vjekoslav Karas“ Muzeja grada Karlovca. Slike blažene Drinske mučenice, bl. Marija Propetog Isusa Petković, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz Zoran Homena trajno su izložene u kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.