Tijelo sv. Leopolda Mandića uskoro u Zadru!

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić prošli tjedan je na proslavi Odjela za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kao ekskluzivu  najavio skori ponovni pohod tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj, i to od Zadra, preko Splita i Dubrovnika do njegove rodne Boke kotorske.

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano je proslavljen i u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru u petak 12. svibnja.  U toj je crkvi sv. Leopold služio tri godine (1897.-1900.) djelujući kao poglavar pri kapucinskom samostanu koji je nekad bio uz tu crkvu, a srušen je u Drugom svjetskom ratu.

Sveti Leopold Bogdan Mandić rođen je  Herceg Novom u Boki Kotorskoj . Na krštenju je dobio ime Bogdan, a ulaskom u kapucinsku zajednicu dobio je ime Leopold. U svojoj je obitelji bio najmlađi od dvanaestero djece oca Petra i majke Dragice, rođene Carević.
Kao mladi svećenik u početku je djelovao u raznim samostanima, gdje se uvijek u duhu sv. Oca Franje rado primao svakog posla. Jedno vrijeme je djelovao i u hrvatskim krajevima, i to kao poglavar (gvardijan) samostana Gospe od Zdravlja u Zadru, a oko godinu dana u Kopru. Svega nekoliko dana tijekom 1923. godine djelovao je i u Rijeci No, najduže boravi u Padovi (od 1906. pa do smrti 1942.) prvenstveno kao ispovjednik.
 
Zvali su ga apostolom ispovjedaonice, jer je veliki dio svoga života proveo slušajući, odrješujući, savjetujući sve koji bi mu dolazili, privučeni njegovom dobrotom i poniznom mudrošću vjerodostojna svjedoka ljubavi Božje. Ispovjedaonica je  postala poljem njegova apostolata, Sakrament pomirenja često bi zaključivao riječima: “Vratite se, bit ćemo prijatelji!”