U Slovačkoj ove godine 37 mladomisnika

Slovačka će u 2024. dobiti 37 mladomisnika – od toga su 32 dijecezanska svećenika i pet redovnika, a među njima su i trojica grkokatolika, izvijestio je u četvrtak, 13. lipnja 2024. Kathpress, pozivajući se na slovačke crkvene medije.

Prosječna dob ovogodišnjih mladomisnika u Slovačkoj je 29 godina, a najstariji ima 44 godine. U 2023. zaređeno ih je 25, a u godini ranije 31. U prijašnjim godinama, 2020. je bio 41, a 2019. 40 mladomisnika. Najveći broj mladomisnika dolazi iz ruralnog i siromašnijeg istočnog dijela Slovačke.

Najveći broj mladomisnika ove godine ima biskupija Spiš, njih 8, a slijede Košice s petoricom. Grkokatolički mladomisnici dolaze iz istočnih eparhija Prešov i Košice. Kathpress ističe znatan udio grkokatolika među mladomisnicima. Uz trojicu kandidata za svećeničko ređenje, još četvorica su završila studij, ali tek primaju red đakonata. Njihovo ređenje predviđeno je nakon sakramenta ženidbe, kako je predviđeno u Grkokatoličkoj crkvi.

Slovački kapucini imaju ove godine dva mladomisnika, a po jednoga salettinci, redemptoristi i redovnici Družbe Božje riječi.