U Zadru prvi put svečana procesija s moćima bl. Jakova Zadranina

U sklopu pohoda franjevaca iz Svetišta bl. Jakova u Bitettu, koji će u nedjelju 5. svibnja doći u Zadar s moćima blaženog Jakova Zadranina, bit će održana svečana procesija po zadarskom Poluotoku s moćima blaženika te će misu u 16 sati u crkvi sv. Frane predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, izvijestili su iz Franjevačkog samostana sv. Frane u Zadru.

Poslije mise, procesija će s moćima blaženika ići Trgom sv. Frane, Ulicom Zadarskog mira 1358., Ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, Ulicom obitelji Stratico, Trgom Petra Zoranića, Poljanom Šime Budinića, Ulicom Elizabete Kotromanić i Širokom ulicom do zadarske katedrale.

Radi se o moćima toga zadarskog blaženika s kojima franjevci iz Bitetta svake godine svečano održavaju tradicionalnu procesiju u svom gradu. U procesiji će biti nošen i Zadarski procesijski križ koji je, nakon što je ukraden i gotovo 50 godina izbivao iz Zadra, iz Italije prošle godine vraćen franjevcima zadarskog Samostana sv. Frane. Križ je franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić u prigodi potpisivanja Zadarskog mira, 18. veljače 1358. u sakristiji franjevačke crkve.

Taj mir trajao je 50 godina pa je križ u funkciji njegova obilježavanja svake godine u procesiji nošen zadarskim ulicama, sve dok 1409. Zadar nije opet potpao pod Veneciju, pa su Mlečani takvu procesiju zabranili. Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u toj procesiji.

Ovogodišnja procesija zaustavit će kratko, uz molitvenu stanku, na Bedemima zadarskih pobuna u blizini crkve sv. Marije u Luci, u kojoj je Jakov kršten. U procesiji će biti nošeni i stari barjaci Samostana sv. Frane, a više udruga sudjelovat će u procesiji sa svojim barjacima, kao i članovi folklornih društava i pojedinci u narodnim nošnjama, izvijestili su iz Franjevačkog samostana sv. Frane u Zadru.