Varaždinska biskupija bogatija za dvojicu svećenika Varaždinska biskupija

Varaždinska biskupija bogatija za dvojicu svećenika

Misno slavlje ređenja za prezbitere Josipa Biškupa iz Župe sv. Vida mučenika u Varaždinu i Timoteja Inkreta iz Župe sv. Jurja mučenika u Maruševcu u subotu, 15. lipnja, u varaždinskoj katedrali predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš.

„Danas je poseban i svečan dan za naše đakone Josipa i Timoteja. Neka se ovaj dan utisne kao neizbrisivi pečat u vašu dušu, pečat potpune pripadnosti Bogu“, poručio je ređenicima biskup Radoš na početku mise, pozdravljajući umirovljenog varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, predstavnike Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, obitelj ređenika, njihove župnike, varaždinski kler, bogoslove i vjernike.

U homiliji biskup se osvrnuo na riječi „Evo me!“ koje „pobuđuje eho svima nama na dan našeg ređenja. Vjerujem da njihov ‘Evo me!’ koji stoji između svećenika i vjernika, potiče i vas da uskliknete Gospodinu: ‘Evo me!’ Gospodin nas želi približiti sebi, da nas popuno ispita i ohrabri.“

Gospodin nas želi približiti sebi, da nas popuno ispita i ohrabri.

„Ovo vrijeme je neobično, nije za ‘Evo me!’. Mnogi u Crkvi ne izgovaraju ove riječi. Imamo određenih poteškoća s pogledima onih koji su izvan Crkve, ali i onih koji su u Crkvi. Mnogikažu da su ovo teška vremena, no radije recimo svi zajedno da su za nas ovo izazovna vremena. Izazov je u današnjem vremenu živjeti i naviještati evanđelje“ rekao je biskup te tumačio riječi iz 21 .poglavlja Ivanova evanđelja, koje su sami ređenici izabrali.

„Prva poruka današnjeg evanđelja je da smo pozvani biti u lađi. Naš prvi zadatak nije veslati, nego razviti jedra kako bi nas Duh Sveti vodio kamo hoće“, naglasio je i pozvao mladomisnike da razvijaju jedra lađe: da ne stave pouzdanje u sebe i svoje snage nego u Duha Svetoga koji će davati snagu jedrima Crkve.

„Dok Petar odgovara da voli Isusa, Isus njegov pogled usmjerava na Crkvu, na stado, na poslanje. Ljubav je ona koja šalje, stvara, koja ne dijeli. Ovdje je riječ o otajstvu Krista i Crkve. Neodvojiva je Isusova ljubav prema apostolima i učenicima svih vremena od ljubavi prema Crkvi, jer Crkva je njegovo Tijelo!“, kazao je propovjednik.

Tvoje srce moći će napraviti selekciju od onoga što treba izbaciti iz Crkve do Božje milosti u Crkvi’.

„Krist nam danas kaže da ljubi svoje Tijelo, Crkvu, A ti, biskupe, što kažeš? A ti, svećeniče, budući mladomisniče… Ljubiš li Crkvu? Čini mi se da je ovo pitanje našeg vremena. Nije pitanje što je Crkva, nego tko je Crkva?! Ona je Kristovo Tijelo, njegova Zaručnica. Ne može se odvojiti Zaručnik od Zaručnice, ni Glava od Tijela. Ne mogu kazati: ‘Krist, glava – da, a Tijelo – ne!’ Danas je ta uzrečica vrlo česta: ‘Krist da, ali Crkva ne!’ Mogu li ljubiti Krista, a ne Crkvu? U Isusovo pitanje Petru i nama: ‘Ljubiš li me?’, ulazi i pitanje: ‘Ljubiš li Crkvu?’. Crkvu kritiziraju i oni u Crkvi, i oni izvan nje, pa i svećenici. A sv. Katarina Sijenska nam kaže: ‘Ne kritiziraj Crkvu prije nego se isplačeš nad njezinim grijesima.

Tako ćeš imati čisto oko i srce da bi vidio što je loše i da to odbaciš. Tvoje srce moći će napraviti selekciju od onoga što treba izbaciti iz Crkve do Božje milosti u Crkvi’.“, rekao je biskup te poručio mladomisnicima da Crkvu uvijek gledaju iznutra, kao svoju, kao majku, koja podnosi svakog grešnika, ono što nije dobro u njemu, jer Bog je onaj koji čisti.

“Dragi Josipe i Timoteju, Isus vas pita ljubite li ga, ali vas pita i ljubite li Crkvu, kao Njegovu Zaručnicu, kao njegovo Tijelo, za koju je dao svoj život. Samo tako možemo biti njegovi svećenici, i danas, i sutra, i cijeloga svoga života“, zaključio je biskup Radoš.

Nakon homilije uslijedio je obred svećeničkog ređenja: biskup Radoš zaredio je za sveti red prezbiterata Josipa Biškupa i Timoteja Inkreta, a njihovi župnici odjenuli su im misnice te su se mladomisnici pridružili biskupu, predsjedatelju slavlja oko oltara u euharistijskoj službi.

Ređenici su danas rođeni za služenje u Crkvi.

Na kraju mise zareditelj je poručio kako su zaređena dva nova svećenika Varaždinske biskupije. „Ređenje i rođenje imaju samo jedno različito slovo. Ređenici su danas rođeni za služenje u Crkvi.

Molimo za njih, pogotovo na početku njihova svećeničkog života, a i oni neka mole za sve nas“, rekao je biskup te zahvalio svima koji su sudjelovali u misnom slavlju te pozvao mladomisnike da udijele svim vjernicima okupljenima u katedrali svoj mladomisnički blagoslov.

Uoči slavlja ređenja molitvu krunice predvodio je predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata vlč. Ivica Cujzek, a bila je organizirana i trodnevna duhovna priprava u katedrali na kojoj su sudjelovali ređenici, a mise su predslavili njihovi župnici-mentori vlč. Davor Šumandl i vlč. Krunoslav Milovec te vlč. Ivica Cujzek.