Vlč. Sudac predvodio slavlje za blagdan sv. Martina u Malom Lošinju

Ovogodišnjem blagdanu sv. Martina prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je vodio vlč. Sudac u župnoj crkvi Rođenja Marijina.

Uz brojne susrete tijekom duhovne obnove s mladima, bolesnima i mladim obiteljima vlč. Sudac održao je i niz predavanja vezano uz teme o važnosti molitve i sakramenta pomirenja, te o vjeri i svetosti kao nadahnuću života.

Blagdan sv. Martina – zaštitnika Malog Lošinja proslavljen je nizom društvenih i vjerskih događaja u subotu 11. studenoga. Svečano misno slavlje u koncelebraciji brojnih svećenika Creskoga i Lošinjskoga dekanata predvodio je vlč. Zlatko Sudac u malološinjskoj župnoj crkvi Rođenja BDM. Misnom slavlju prethodila je procesija od crkve Sv. Martina do današnje župne crkve u kojoj su uz brojne vjernike sudjelovali i pripadnici braniteljskih udruga s područja Lošinja te lošinjski vatrogasci, piše IKA.

Govoreći o značenju blagdana sv. Martina, vlč. Sudac u propovijedi je istaknuo kako je svetost kao inspiracija životu nešto što nije nedostižno. Svetost koju su mnogi ostavili kao primjer i svoj svijetli trag svatko u svom vremenu, ne gušeći u sebi svoju osobnost; znao ju je otopiti u svoj križ; i svatko na svoj specifičan način posvjedočiti ono što jest – originalnost svog vlastitog života.

Sveci su u bljeskovima svog postojanja znali shvatiti da je u pozadini svega što nam se u životu događa ona iskonska kozmička borba duhova dobra i zla u svakome od nas. Ona obuhvaća sve i svakoga, od najsuptilnijih dijelova naše duše do globalnih zbivanja našega vremena. Svatko u sebi nosi medalju s dva lica, nosi praiskonski sukob usađen od postanka svijeta, no put je jasan i sveci su to znali – to je put križa, put istinske borbe Duha Svetog u nama protiv onoga što zasjenjuje otkupiteljsku snagu prihvaćanja patnje iz ljubavi. U apsolutnoj ljubavi našeg potpunog umiranja i predanja, a tu milost usrdnim molitvama i postom daje naša raspeta i uskrsla ljubav Krist, moguće je svijetliti kao najveća buktinja na pozornicama ovoga svijeta i danas, moguće je ako vjerujemo u Krista. Rješenje se krije u strpljivom prihvaćanju i razumijevanju križa, ponovio je vlč. Sudac, zaključivši kako je takvo prihvaćanje moguće samo u potpunom predanju iz ljubavi prema Bogu.