Za crkvu BIH zaređeno 11 novih svećenika

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla zaređena ukupno 11 svećenika za crkvu u BiH. Svečanosti su se održale u mostarskoj i sarajevskoj katedrali.

Mostar

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, biskup Petar Palić predvodio je misno slavlje u koncelebraciji s nadbiskupom Aldom Cavallijem, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, generalnim vikarom biskupije don Nikolom Menalom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozom Grbešom te mnogobrojnim svećenicima i redovnicima. Okupio se velik broj rodbine i prijatelja ređenika, bogoslova i sjemeništaraca, postulanata i redovnica.

Za Hercegovačku franjevačku provinciju zaređeni su: fra Ivan Crnogorac, fra Fran Ćorić, fra Marin Mikulić, fra Slaven Tomić i fra Alojzije Slavko Anđelić te jedan svećenik za Mostarsko-duvanjsku biskupiju – don Zvonimir Rezo.

Biskup Petar je svoju nadahnutu homiliju završio riječima:„Dragi sinovi, vršite službu Krista glave i pastira prema stupnju svoga reda i, ujedinjeni s biskupom i njemu podložni, nastojte vjerne ujediniti u jednu obitelji da ih po Kristu u Duhu Svetome možete privesti k Bogu Ocu. Uvijek imajte pred očima primjer Dobroga pastira koji nije došao da bude služen nego da služi i koji je došao tražiti i spasiti što je izgubljeno.“

Dragi kandidati, potičem vas da idete naprijed u poniznosti, vjernosti i radosti da budete Kristova prisutnost u svijetu kao svećenici zauvijek. Neka se vaš životni kamenčić stopi s ostalim svećenicima ove partikularne Crkve kako bi predstavljala veličanstveni mozaik Božje ljubavi i nazočnosti. Na tom putu pratio Vas zagovor Marije, Majke Crkve, sv. Josipa i svetih apostolskih prvaka Petra i Pavla.

Sarajevo

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio je misno slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Francisom Assisiem Chullikattom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađanom Ćosićem i još 60-ak svećenika među kojima su bili poglavari i profesori iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije, Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te župnici župa iz kojih dolaze ređenici. Na svetoj misi sudjelovale su redovnice raznih kongregacija te roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici.

Zaređeni su: Za Vrhbosansku nadbiskupiju zaređen je: vlč. Darko Endrich, za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu zaređeni su: fra Mile Beljo, fra Nikola Livaja, fra Stjepan Orkić i fra Drago Blažević.

Svečanost zaređenja svećenika je trenutak velikog blagoslova i radosti za Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini, a ovi mladi svećenici predstavljaju svijetlu budućnost Katoličke crkve u BiH u svojim biskupijama i provincijama. Njihov poziv i predanost služenju Bogu i ljudima donose nadu i utjehu svim vjernicima koji su svjedoci njihove posvećene službe.

Goranci online

Označeno u