Započela svibanjska pobožnost u Gospinu svetištu u Olovu nedjelja.ba

Započela svibanjska pobožnost u Gospinu svetištu u Olovu

U Gospinu svetištu u Olovu, 1. svibnja tradicionalno je svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić započela svibanjska pobožnost.

U Gospinu svetištu u Olovu, 1. svibnja tradicionalno je svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić započela svibanjska pobožnost, piše portal Nedjelja.

Program je započeo već od 9 sati kada je bila prilika za svetu ispovijed. Potom je slijedio blagoslov hodočasnika, a zatim procesija s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice.

U 11 sati nadbiskup vrhbosanski započeo je misno slavlje, u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem, čuvarom olovskog svetišta fra Ilijom Božićem i drugih 40-ak svećenika.

Na misnom slavlju sudjelovali su hodočasnici iz: Kotor Varoši, Uskoplja, Kraljeve Sutjeske, Vareša, Borovice, Kaknja, Jelaški, Zenice, Osove, Novog Šehera, Tuzle, Sarajeva, Tramošnice, Breze, Visokog, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Viteza, Lepenice, Vijake, Dubrava kod Brčkog, Tolise, časne sestre iz Kloštar Ivanića, Drinovaca, Suhog Polja, Kupresa, Dobretića, Bistrice, Skopaljske Gračanice, Kandije, Bugojnog, Glavica, Guče Gore…

Ne zaboraviti duhovna zvanja!

Na početku je okupljene u svetištu ali i one koji slušaju prijenos mise, i gledaju izravni video, Hrvatskog radija Bobovac Vareš i Radio Marije koja preuzima signal, pozdravio domaćin fra Ilija. Poimence je nabrojio sve misnike i zahvalio svima na dolasku.

Potom se kratko obratio i provincijal Dadić, koji je uz sve, posebno pozdravio sjemeništarca, postulante, časnog brata i bogoslove naglasivši kako je na otvaranju svibanjske pobožnosti važno moliti i za duhovna zvanja. „Blažena Djevica Marija je majka svih svećenika i uvijek negdje iskoristim tu priliku progovoriti koliko je to važno za ovaj narod i da se uvijek ohrabrite. Čini mi se da je ove godine vas još više u Olovu nego inače, to govori da mi u sebi još imamo života, a najbolje kršćanski život svjedočimo da smo sposobni odvojiti dijete za svećeničko i redovničko zvanje“, poručio je fra Zdravko.

Uvodeći u misno slavlje mons. Vukšić je pozvao da ova sveta misa bude zahvalna molitva Gospodinu jer je po Blaženoj Djevici Mariji dao Spasitelja svijeta.

Skromna poveznica

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, nadbiskup Tomo uputio je prigodnu propovijed.
Napomenuo je najprije kako je Gospa u životu, pobožnosti, teologiji i vjeri Crkve nazvana Bogorodicom upravo zato što je majka Gospodinova. „Tijekom izricanja molitve današnjeg predslovlja, ponizno ispovijedajući vjeru u Gospino bogomajčinstvo, kao članovi Crkve i sljedbenici njezina Sina, i obraćajući se svemogućemu vječnom Bogu, zajedno s cijelom zajednicom katoličkih vjernika, izreći ćemo joj ove pohvalne riječi: 'Ti si roditeljici svoga Sina učinio velike stvari i ne prestaješ po njoj u nama tvoriti spasenje. Ona uistinu po tvome mudrom promislu vrši majčinsku službu u Crkvi te je vjerna djeliteljica tvoje milosti: njezinim nas riječima potičeš, primjerima privlačiš da nasljedujemo Krista, a molitvama nam bivaš milostiv.'
Kao današnja generacija Isusovih učenika koja, uza sve ostalo što jesmo i što se od nas očekuje zbog toga našeg dostojanstva i poslanja, nastavljajući neprekinuti niz naraštaja kršćana koji ispovijedaju vjeru u Marijino bogomaterinstvo, i mi smo također dokaz da se kroz svu povijest bez prekida ostvaruje Gospino proroštvo da će nju, upravo zato što ju je Bog izabrao da bude majka Gospodinova, svi naraštaji zvati blaženom jer je Gospodin pogledao na neznatnost službenice svoje. Mi smo i skromna poveznica s budućim naraštajima koji će nastaviti ispovijedati istu vjeru tamo gdje mi stanemo“, naznačio je vrhbosanski nadbiskup.

Biti duhovni „kovčeg Gospodnji“

„U odlomku iz Ivanova evanđelja ponovno smo čuli vrlo poznatu zgodu iz Kane Galilejske gdje se Isus, zajedno sa svojom Majkom, odazvao na poziv u svadbeno slavlje (…) kao središnju poruku ovog odlomka treba prepoznati Marijin zagovor za pomoć, koji prethodi Isusovu čudesnom djelu kojim On tu pomoć pruža i rješava nelagodan položaj ljudi u potrebi.
I drugu vrlo važnu poruku i istinu, koja je sadržana u događaju iz Kane i koja je mnogo važnija od ove prve, čitamo u posljednjem retku današnjeg evanđelja koji glasi: 'Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici'. Odnosno, budući da je ovo bilo prvo čudo, koje je Isus učinio svojom božanskom moći, cijeli događaj Božja objava i kršćanska vjera tumače kao trenutak objave i očitovanja Isusova božanstva, na koje je najvažniji odgovor bilo to što su u njega povjerovali njegovi učenici (…) Majka Gospodina našega Isusa Krista nije bila samo 'škrinja zavjetna', u kojoj je Bog imao dolično prebivalište, već je ona svijetu i ljudskom rodu donijela i darovala Spasitelja. A slijedeći njezin primjer, svi Isusovi učenici, pozvani su biti duhovni 'kovčeg Gospodnji'“, poručio je mons. Vukšić.

Na kraju se još jednom obratio fra Ilija izrazivši radost zbog velikog broja hodočasnika, što je, kako je rekao, i za njega iznenađenje koji je ovdje 12 godina. Također, uputio je i riječi zahvale svima onima koji su utkani u ovu proslavu u olovskom svetištu.
Spomenuo se i radova na obnovi crkve koji bi trebali biti završeni ove godine, a izvode se po originalnom nacrtu Karla Paržika iz 1925. te pozvao one koji mogu pomoći da to učine, i uputio zahvalu onima koji su do sada pomogli.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirali su bogoslovi Franjevačke teologije predvođeni fra Emanuelom Josićem, koji su asistirali i kod oltara.

Tradicionalno, nakon mise, pripadnici Ministarstva odbrane BiH za sve okupljene pripremili su ručak.

ktabkbih.net